Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Doç. Dr. Tamer Önder, Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Translasyonel Tıp Araştırma Merkezi’ndeki (KUTTAM) laboratuvarında 10 kişilik ekibiyle kök hücre tedavisinde yeni ve hızlı bir dönemin başlamasına öncülük edecek.
Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Doç. Dr. Tamer Önder ve ekibinin yürüttüğü TÜBİTAK ve Katip Çelebi-Newton Fonu tarafından desteklenen çalışma sayesinde, kök hücre çalışmalarında önemli engellerden bir kısmı aşılabildi; yeni bir devrin başlaması için gereken koşullar sağlandı.

Yetişkin hücrelerin özel yöntemlerle yeniden kök hücrelere dönüştürülmesiyle, gelecekte birçok kronik ve genetik hastalığın tedavisinin kapısı aralanabilir. Moleküler biyoloji ve genetik uzmanı Doç. Dr. Tamer Önder “Yetişkin kök hücreyi kandan, kemikten, karaciğerden alırsak sadece o hücre tipini yapabiliyoruz. Ama döllenmeden hemen sonra ortaya çıkan embriyonik kök hücreler, süper kahramanlar. Her türlü kök hücreye dönüşebiliyorlar. Hücre için zamanı geriye yani fabrika ayarlarına döndürmeye çalışıyoruz.” diye çalışmalarının içeriğini özetledi. Doç. Dr. Önder, çalışmalarını yürütürken en büyük beklentilerinden birinin de başarılı ve hevesli öğrencileri çekebilmek olduğunu belirtiyor.

Doç. Dr. Tamer Önder kimdir?

1998 yılında İstanbul Amerikan Robert Lisesi’nden mezun olan Tamer Önder, lisans eğitimini Cornell Üniversitesi’nde moleküler biyoloji ve genetik alanında tamamladı. 2002-2008 yılları arasında Massachusetts Institute of Technology’de (MIT) Prof. Dr. Robert Weinberg’in grubunda kanser metastazı ile ilgili yaptığı çalışmalarla doktora derecesini aldı. Daha sonra Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Prof. Dr. George Daley ile birlikte kök hücreler üzerine doktora sonrası çalışmalar yaptı. Doç. Dr. Önder’in kanser ve kök hücreler hakkında PNAS, Cell ve Nature gibi dergilerde yayımlanmış ve 5.000’den fazla atıf almış çok sayıda makalesi ve patenti bulunuyor. Haziran 2012’de Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne katılan Doç. Dr. Önder’in araştırmaları kök hücre oluşumunun moleküler mekanizmalarının incelenmesi ve kişiye özgü kök hücrelerin üretimi üzerinedir. Doç. Dr. Önder’in çalışmaları, AB 7. Çerçeve Marie Curie CIG Programı, EMBO Installation Grant, Birleşik Krallık Royal Society Newton Fonu ve TÜBİTAK tarafından destekleniyor. Tamer Önder, Bilim Akademisi’nin asli bir üyesi olup, aynı zamanda Türkiye Bilimler Akademisi Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı (TÜBA-GEBİP), Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) Aziz Sancar Teşvik Ödülü ve 2019 Ülker Bilim Ödülü sahibidir.