Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi ve 2009-2021 yılları arasında Rektör olarak görev yapan Prof. Dr. Umran S. İnan, Amerikan Jeofizik Birliği’nin her yıl bir bilim insanına takdim ettiği John Adam Fleming Madalyası ile ödüllendirildi. Prof. Dr. İnan, yıldırım-iyonosfer etkileşimi ve manyetosfer dalga-parçacık etkileşimleri konusundaki öncü keşifleri ve alandaki lider rolü ile bu prestijli madalyayı almaya hak kazandı.

Koç Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği ve Fizik bölümleri öğretim üyesi ve 2009-2021 yılları arasında rektör olarak görev yapan Prof. Dr. Umran S. İnan, Amerikan Jeofizik Birliği (The American Geophysical Union/AGU) tarafından 1962’den beri her yıl bir bilim insanına takdim edilen John Adam Fleming Madalyası ile ödüllendirildi. Jeofizik, yakın uzay, iyonosfer ve atmosfer fiziği, radyasyon kuşakları, elektromanyetik dalga-temel parçacık etkileşimi ve çok düşük frekanslı radyo bilimi alanlarındaki üstün çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. İnan bu önemli madalyaya, yıldırım-iyonosfer etkileşimi ve manyetosfer dalga-parçacık etkileşimleri konusundaki öncü keşifleri ve alandaki lider rolü sebebiyle layık görüldü.

Koç Üniversitesi Rektörlüğü görevinden önce 30 yıldan uzun süre Stanford Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalışan Emeritus Prof. Dr. İnan, bu sürenin 15 yılında Uzay, Telekomünikasyon ve Radyobilim Laboratuvarı Direktörü olarak görev yaptı. Stanford Üniversitesi’ndeki araştırma grubu şu anda yedi kıtada 50’den fazla gözlem noktasında Dünya’nın yörüngesinde dolanan uydular aracılığıyla gözlem yapan Prof. Dr. İnan aşağıdaki ödüllerin sahibidir:

  • 1998’de lisans seviyesindeki üstün öğretim başarısı sebebiyle Stanford Üniversitesi tarafından verilen Tau Beta Pi Ödülü
  • 2007’de lisans seviyesinde araştırmaları teşvik etme alanında gösterdiği üstün başarısı sebebiyle aldığı Allan V. Cox Madalyası
  • ABD Antarktika Servis Madalyası
  • 2008 yılında URSI ve Royal Society tarafından verilen Appleton Ödülü
  • 2010 yılında TÜBİTAK Özel Ödülü
  • 2020 Mustafa Ödülü – İran Mustafa Bilim ve Teknoloji Vakfı

Ayrıntılı bilgi için tıklayın.