Anadolu Bursiyerleri Programı’nın bağışçılarından bp Türkiye’nin Ülke Başkanı Tümkan Işıltan, programın başarılı gençlere ışık olduğunun ve onların kendilerini geliştirmelerine imkân vererek ülkemize katkı sunduğunun altını çiziyor; ülkemizde buna benzer uygulamaların yaygınlaşmasını dilediğini belirtiyor.

Bize biraz kendinizden ve bp Türkiye’den bahsedebilir misiniz?

Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden mezun olmamın ardından Boston Suffolk Üniversitesi’nde İşletme Yüksek Lisansımı tamamladım.  22 yıldır parçası olduğum bp’de daha önce finansal analist, performans yöneticisi ve denetleyicisi, müşteri sadakat programları yöneticisi, strateji yöneticisi ve mali işler müdürü (CFO) gibi çeşitli pozisyonlarda çalıştım. Şimdi, bp Türkiye’nin Ülke Başkanı olarak bp’deki yolculuğuma devam ediyorum.

bp Türkiye olarak uzun yıllardır akaryakıt dağıtımı ve pazarlaması, madeni yağ üretimi ve pazarlaması ile havacılık yakıtlarının yanı sıra Anadolu’yu boydan boya kat eden, Türkiye ekonomisine muazzam katkıda bulunan dev projelerin de ortağı konumundayız. 21. yüzyılın en büyük mühendislik projelerinden Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı’nın en büyük ortağı olarak, BTC ile Hazar Denizi petrollerini Ceyhan Terminali’nden dünya pazarlarına ulaştırıyoruz. Ayrıca hissedarları arasında yer aldığımız Güney Gaz Koridoru Projesi’nin önemli bir parçası olan, Türkiye ve Avrupa’ya gaz temin eden TANAP boru hattıyla da ülke ekonomisine katkıda bulunuyoruz. TANAP Türkiye için stratejik öneme sahip bir yatırım olmasının yanı sıra Hazar Denizi’nin doğal gazını Türkiye ve dünya pazarına taşıyan stratejik bir boru hattı olmasıyla da büyük önem taşıyor.

Tüm bunların yanında bp olarak yenilenen stratejimiz ve vizyonumuz ile dünyamızdaki dönüşümün bir parçası olmayı hedefliyoruz. Alternatif enerji kaynaklarını araştırmak, var olanları daha bilinçli bir şekilde kullanabilmek ve önümüzdeki otuz yıl içerisinde sıfır karbon emisyonlu entegre bir enerji şirketi olabilmek için hep birlikte var gücümüzle çalışıyoruz.

Anadolu Bursiyerleri Programı’nı ilk duyduğunuz zaman neler hissettiniz?

Öncelikle geleceğimizin mimarı gençlerimiz için eğitimde fırsat eşitliğini sağlama misyonunu üstlenerek ülkemiz gençlerine bir nebze de olsa katkıda bulunmamıza vesile olduğunuz için sizlere şahsım ve bp Türkiye adına teşekkür ediyorum. Programı ve kapsamını ilk duyduğumda Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden sınava girip üstün başarı elde etmiş şahane öğrencilere katkı sağlayacağımız için çok heyecanlandım. Ülkemizde buna benzer uygulamaların yaygınlaşmasının ve bu tarz projelerle daha çok gencimize ulaşmanın önemine inanıyorum.

Anadolu Bursiyerleri Programı kapsamında sizi en çok etkileyen ne oldu?

Biri üniversite çağına yaklaşan iki çocuk babası olarak bir bireyin eğitim hayatının ne kadar zorluklarla inşa edildiğinin farkındayım. Bu nedenle program kapsamında beni en çok etkileyen konu, bursiyerlerimizin her türlü zorlukla mücadeleden yılmayıp çok çalışarak bu başarılarını Koç Üniversitesi gibi seçkin bir üniversitede eğitim hakkı ile taçlandırmış olması diyebilirim. Gelecekte daha da iyi yerlere geleceğine yürekten inandığım, pırıl pırıl gençlerimizin eğitim hayatlarını desteklemekten ve bu yolda yanlarında yürüyor olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz.

Ülkemizdeki yüksek eğitim kurumlarında benzer programların başlatılmasına vesile olan Anadolu Bursiyerleri Programı’nın toplumumuza olan katkısını nasıl değerlendirirsiniz?

Ülke olarak hedeflerimizi gerçekleştirme yolunda gençlerimizin rolü yadsınamaz. Bugün içerisinde bulunduğumuz dönemde birçok gencimiz maalesef kısıtlı imkânlar nedeniyle hedeflerine ulaşmakta zorluklar çekebiliyor. Eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak amacıyla tasarlanan Anadolu Bursiyerleri Programı başarılı gençlerimize ışık oluyor aynı zamanda da gençlerimizi kendilerini geliştirmelerine imkân vererek ülkemize katkı sunmalarını sağlıyor.

Anadolu Bursiyerleri Programı’na destek vererek sizinle aynı yolda yürüyen diğer bağışçı kurumlara buradan bir mesaj iletmek ister misiniz?

Tüm bağışçı kurumları eğitime olan hassasiyetleri ve destekleri için canı gönülden tebrik ediyorum. Dilerim ki hep birlikte eğitimde fırsat eşitliği konusunda duyarlılığı daha da artırabilir ve daha fazla gencimize ışık olabiliriz.