Koç Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kerem Pekkan, Avrupa Araştırma Konseyi’nden 150 bin euro destek fonu almaya hak kazandı. Prof. Pekkan, “Çocuklar için Yapay Kalp Pompası Üretimi” projesi ile çocuklarda sağ kalp yetmezliğinde kullanılacak yapay kalp pompasını geliştirerek, üretiminin sağlanmasını hedefliyor.

Avrupa’daki en başarılı araştırmacıları ve çığır açıcı projeleri destekleyen Avrupa Araştırma Konseyi’nin (European Research Council – ERC) “ERC Proof of Concept” desteğini alan projeyle, halen fiyatı 80-120 bin dolar arasında olan kalp pompasının çok daha düşük bir fiyatla üretilerek tedavinin yaygınlaştırılması amaçlanıyor. ERC’den alınan fonun süresinin 18 ay olduğunu kaydeden Prof. Dr. Kerem Pekkan, söz konusu kaynakla öncelikli olarak çocuk Fontan hastalarının sağ kalp yetmezliğinde kullanılacak yapay bir kalp pompası üretecek.

Proje hakkında bilgi veren Prof. Pekkan, “Projede elektrik ve kontrol gereksinimi olmayan sadece bir tribünü olacak kalp pompasının keşfi söz konusu. Bu kalp pompasının en önemli farkı motorunun olmaması. Dolayısıyla vücut içine girip çıkan kabloları, bağlantıları da bulunmuyor. Şu an klinikte kullanılan yapay kalpler hasta başına 80-120 bin dolara varan yüksek fiyatlarla tedarik edilebiliyor. Ayrıca, vücuda giren, çıkan kablolar hastanın hareketini kısıtlıyor. Projede, yeni bir kan tribünü kullanarak bu problemleri çok ekonomik olarak çözmeyi amaçlıyoruz. Pompanın hayvan deneylerini tamamladıktan sonra hasta yatağına ulaşabilmesini sağlayacak ek finansal desteğe ihtiyacımız olacak. Bu ürüne gerçekten ihtiyacı olan hastalarımızın hayatına önemli bir sosyal etki yapmak isteyen herkesin, tüm kurumların desteğini bekliyoruz.” diye projeyi tanıttı. Prof. Dr. Pekkan, Koç Üniversitesi Translasyonel Tıp Araştırma Merkezi’nin (KUTTAM) yeni kurulan ileri üretim alt yapısının bu proje için çok önemli bir kaynak olduğunu da sözlerine ekledi.

En özgün ve yenilikçi bilimsel araştırmalara destek sağlayan, Avrupa’nın bilimsel alanda en prestijli ve tanınmış kurumu olan Avrupa Araştırma Konseyi’nin (ERC) fonu 2012’den bugüne kadar Türkiye’den 31 prestijli projeye verildi. Bu fonların 17’si Koç Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından alındı. Şu anda ERC fon desteği alan projelerden 12’si Koç Üniversitesi bünyesinde yürütülüyor. Türkiye’den şimdiye kadar toplam beş kez ERC Proof of Concept desteği verilen iki proje de Koç Üniversitesi’ndeki akademisyenler tarafından yürütülüyor. Bu beş Proof of Concept desteğinin ikisini Prof. Dr. Kerem Pekkan aldı.