Koç Üniversitesi’nin “28. Mezuniyet Töreni” Rumelifeneri Kampüsü’nde gerçekleştirildi. Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nden Shadi Hamdan’ın okul birincisi olduğu Koç Üniversitesi’nden, lisans ve lisansüstü eğitimini tamamlayan 1.293 öğrenci mezun oldu.

Pandemi nedeniyle 2020 ve 2021 yılı mezunlarının bir önceki yıl çevrimiçi olarak düzenlenen mezuniyet törenlerinin 21 ve 22 Haziran’da yüz yüze gerçekleştirildiği Koç Üniversitesi Rumeli Feneri Kampüsü, 25 Haziran’da ise 2022 mezun sınıflarından 1.293 öğrencinin mezuniyet törenine ev sahipliği yaptı.

Koç Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Nur Yalman ve Koç Üniversitesi Rektör Vekili ve Akademik İşlerden Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Zeynep Gürhan Canlı’nın katıldığı ve konuşma yaptığı törenin konuk konuşmacısı ise dünyanın en güçlü şirketlerinden Exor N.V.’nin CEO’su, Stellantis N.V. ve Ferrari N.V.’nin Yönetim Kurulu Başkanı John Elkann oldu.

Prof. Dr. Nur Yalman: “Dünya küçülüyor, artık yepyeni bir dünyadayız”

Koç Üniversitesi’nin elde ettiği büyük başarılarda önemli katkıları bulunan Koç Ailesine, mütevelli heyeti üyelerine, öğretim üyelerine, mezunlara ve öğrencilere teşekkür eden Koç Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Nur Yalman, şöyle konuştu: “Koç Üniversitesi’nin, dünyanın en itibarlı bilim yuvalarından biri haline geldiğini görmek ve bilmek, sizlerle beraber güzel ülkemizi bilim dünyasında yüceltmek en büyük ülkümüzdür. Bu konuda taviz vermeyeceğiz. Sıkıntılı, dünya için çok önemli ve birçok değişiklikleri de beraberinde getirecek bir dönemi ardımızda bırakırken, birlikte dehşetli zorlukların üstesinden geldik. Dünyamız çok küçülmekte, sizin hayatınız doğu-batı-kuzey-güney demeden çok değişik insanlar, kültürler ve büyük medeniyetler ile çok yakın olacaktır.”

Prof. Dr. Zeynep Gürhan Canlı: “Eğitim ve bilimin ışığı ile aydınlanacağız”

Mezuniyet töreni nedeniyle öğrencilere seslenen Koç Üniversitesi Rektör Vekili ve Akademik İşlerden Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Zeynep Gürhan Canlı da şunları söyledi:

“Atatürk, Cumhuriyetimizin 10. yılında verdiği Nutuk’ta bilimin öneminin altını çizmiştir: ‘Türk milletinin yürümekte olduğu terakki ve medeniyet yolunda, elinde ve kafasında tuttuğu meşale, müspet ilimdir. Bunun içindir ki, milletimizin yüksek karakterini, yorulmaz çalışkanlığını, fıtrî zekâsını, ilme bağlılığını, güzel sanatlara sevgisini, millî birlik duygusunu mütemadiyen ve her türlü vasıta ve tedbirlerle besleyerek inkişaf ettirmek millî ülkümüzdür.’ Bizler de Koç Üniversiteliler olarak bu ilim meşalesinin her daim yanmasını sağlayacak; eğitimde ve bilimde en mükemmeli yakalamak için her zamankinden daha çok çalışarak gençlerimizi yarınlarımıza en iyi şekilde hazırlamak için bize düşeni yapmaya devam edeceğiz.” Sözlerine 2022 mezunlarına bazı tavsiyelerle devam eden Prof. Dr. Zeynep Gürhan Canlı: “Koç Üniversitesi Mezunu olarak çok önemli bir başarıyı geride bırakırken, bu Mezuniyet beraberinde sorumluluklar da getirecek, sizden beklentiler, size yöneltilen talepler de aynı oranda artacaktır. Sizden sık sık düşüncelerinizi, fikirlerinizi, tavsiyelerinizi paylaşmanız istenecek, rehberlik ve daha da önemlisi liderlik etmeniz beklenecektir. Dünyamızın bakış açınıza, sesinize, deneyiminize ihtiyacı var.” dedi.

John Elkann: “Sürmekte olan teknolojik devrim hayatlarımızı her yönüyle değiştiriyor”

Konuk konuşmacı olarak törene katılan John Elkann’a, son 10 yıldır cesur ve ileri görüşlü vizyonu ile aile şirketler grubunun sıçrayarak büyümesini ve uzun yıllar boyunca aynı başarıyı göstermesini sağladığı için Koç Üniversitesi İşletme Alanında şeref doktorası verdi. John Elkann törende yaptığı konuşmada, “Vehbi Koç eğitime dair vizyonunu şu sözlerle net bir şekilde tasvir etmişti: ‘Bugün etrafımıza baktığımızda, modern dünyanın gelişmiş ülkeleri ilmin bütün alanlarında ve uzay teknolojisinde çok büyük atılımlar yapıyorlar. Onlarla aramızdaki farkı kapatabilmek ve gelecek için hazır olmamız için, gençlerimizi elimizden gelen en iyi şekilde eğitmemiz gerekmektedir.’ Bu sözlere bugünden baktığımızda gördüğümüz şey sadece bir hayırseverin kararlılığı değil, hem pragmatik hem de ileri görüşlü, hakiki bir eylem planı. O zaman için geçerli olan bu sözler bugün daha da geçerli, zira sürmekte olan teknolojik devrim hayatlarımızı her yönüyle değiştiriyor. Sadece otomotiv sektöründe dahi değişimler çarpıcı bir hızla ilerliyor: elektrifikasyon, sürücüsüz araçlar, güvenlik, paylaşımlı mobilite, bağlanabilirlik… Her geçen gün mobilite alanında ortaya çıkan yeni sorunlara çözüm getiren yeni fikirler ve projeler doğuyor. Dünya bu hızda bir yeniliğe sadece geçtiğimiz yüzyılın başında, otomotivin öncülerinin her gün yeni ve özgün çözümler denediği dönemde şahit olmuştu.” John Elkann, öğrencilere mezuniyet sonrası kendi deneyimlerinden yola çıkarak çok gerçekçi ve dostça tavsiyelerde bulundu.