Koç Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi ve Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (VEKAM) Direktörü Prof. Dr. Filiz Çalışlar Yenişehirlioğlu, Osmanlı Sanatı ve Mimarisi alanındaki çalışmalarının yanı sıra, Fransa ve Türkiye arasındaki akademik ortaklıkların, entelektüel birikimin ve sivil toplum alanında girişimlerin canlandırılmasına yaptığı değerli katkılarından dolayı Fransa Ulusal Liyakat Nişanı ile onurlandırıldı.

Geçtiğimiz Ekim ayında Ankara’daki Fransa Büyükelçiliği binasında gerçekleştirilen törende, Prof. Dr. Filiz Çalışlar Yenişehirlioğlu’na nişanını Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron adına Büyükelçi Hervé Margo takdim etti. Hervé Magro törende yaptığı konuşmada, daha önce Fransa Kültür Bakanlığı’nın Sanat ve Edebiyat Şövalyesi nişanıyla da taltif edilen Prof. Dr. Yenişehirlioğlu’nun geçmiş başarılarını selamlayarak, bugün, kendisinin bütün yaşam hikâyesinin onurlandırıldığını ve ödüllendirildiğini belirtti. Prof. Dr. Filiz Çalışlar Yenişehirlioğlu’na Chevalier dans l’Ordre national du Mérite nişanının, Fransa -Türkiye ilişkilerinin güçlendirilmesine ve iki ülke arasındaki kültür diplomasisi ağının canlanmasına yaptığı sürekli katkı dolayısıyla verildiği anlatıldı. Prof. Dr. Yenişehirlioğlu’nun kariyeri süresince yürüttüğü akademik ve idari iş birliklerinin, Osmanlı Sanatı ve Mimarisi uzmanı olarak bu alanı dünyada ve Fransa’da tanıttığı ve araştırma projelerine olanak sağladığının, iki ülke üniversiteleri arasında kurmuş olduğu ortaklıkların, entelektüel birikime sunmuş olduğu katkıların ve sivil toplum alanındaki girişimlerinin altı çizildi.

Prof. Dr. Yenişehirlioğlu, törende yaptığı teşekkür konuşmasında Fransız akademik anlayışının ve entelektüel yaşamının özünü oluşturduğunu belirttiği disiplinlerarası bakış açısını öğrencileriyle paylaşmaya her zaman gayret ettiğini aktardı. Fransa’yla kendi duygusal bağının çocukken dinlediği şarkılarla ve izlediği filmlerle başladığını paylaşan Prof. Dr. Yenişehirlioğlu, insanların birbirini anlamasının ve hoşgörünün gelişmesinin ancak eğitim ve kültür yoluyla olabileceğinin belirtti. İki ülke insanlarının arasındaki diyalog ve bağın korunmasını ve üniversite hayatlarının karşılıklı iş birliğini her zaman destekleyeceğini anlatan Prof. Dr. Yenişehirlioğlu sözlerini, iş birliklerinin güçlenerek artması dilekleriyle sürdürdü.

Üstün liyakat ve entelektüel birikimi ödüllendirmek üzere ilk olarak dönemin Cumhurbaşkanı Charles de Gaulle tarafından 1963’te takdim edilen Chevalier dans l’Ordre National du Mérite (Fransa Ulusal Liyakat Nişanı) askeri ve sivil alanlarda üstün hizmet gösteren seçkin kişilere veriliyor.

Prof. Dr. Filiz Çalışlar Yenişehirlioğlu hakkında

Prof. Dr. Filiz Çalışlar Yenişehirlioğlu, 1968 yılında Arnavutköy Amerikan Kız Koleji’ni bitirdi. Arkeoloji ve sanat tarihi öğrenimi gördüğü Paris Sorbonne Üniversitesinden 1971 yılında mezun oldu. 1973 yılında aynı üniversiteden İslam arkeolojisi ve sanat tarihi dalında yüksek lisans ve 1981 yılında ise doktora derecelerini aldı. 1975-86 arasında Hacettepe Üniversitesi’nde öğretim üyeliği yaptı. 1986 yılında ABD’ye giderek Harvard Üniversitesi Ağa Han İslam ve Mimarlık Programı’nda konuk öğretim üyesi olarak araştırmalar gerçekleştirdi. 1990 yılında Hacettepe Üniversitesinde profesör olan Prof. Dr. Yenişehirlioğlu, akademik yaşamını Osmanlı Sanatı ve Mimarisi dersleri vererek sürdürdü. 1995-98 arasında İngiltere’de Cambridge Üniversitesi Şarkiyat İncelemeleri Fakültesi’nde konuk öğretim üyesi olarak bulundu. Türkiye’ye döndükten sonra 2003 yılına kadar Hacettepe Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü’nde ders verdi. 2003 yılında geçtiği Başkent Üniversitesi’nde Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi’ni kurarak dekanı oldu. Prof. Dr. Yenişehirlioğlu 2014 yılında Koç Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü’nde öğretim üyeliğinin yanı sıra üniversiteye bağlı VEKAM’ın da direktörlüğü görevini üstlendi.

Akademik görevlerinin yanı sıra UNESCO Kültür Mirası Ulusal Komitesi üyeliği (1987-92 ve 2002-2006), Anadolu Sanat Tarihçileri Derneği başkanlığı (2001-03), Uluslararası Türk Sanatı Kongresi Ulusal Komite Üyeliği, Akdeniz Ortaçağ ve Modern Dönem Seramikleri Uluslararası Derneği Yönetim Kurulu Üyeliği de yapan Prof. Dr. Yenişehirlioğlu, daha önce 1991 yılında Fransa Kültür Bakanlığı tarafından Sanat ve Edebiyat Şövalyesi Nişanı’na, 1992 yılında Adelaide Ristori Ödülü’ne (İtalya) layık görülmüştü.