Tarih meraklılarını ve hayvanseverleri Kaleiçi’nde buluşturacak sergi, tarih boyunca devletlerin kullandığı paralara resmedilen hayvan figürlerine odaklanan ilk sergi olma özelliği taşıyor. Serginin küratörlüğünü, numismatik alanında Türkiye’nin önde gelen bilim insanlarından Koç Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi ve AKMED Direktörü Prof. Dr. Oğuz Tekin ile AKMED Akademik İşler Uzmanı Dr. Arif Yacı üstleniyor.
Antik Çağ yazarlarının, kendi dönemlerinde yaşayan hayvanlara ilişkin gözlem ve tanımlamalarıyla zenginleştirilen sergi, yüzlerce hayvan ve para üzerinde yapılan çok kapsamlı ön çalışmalar sonucu oluşturuldu. Antik Çağ’dan günümüze paraları ve üzerlerine resmedilen hayvanları konu edinen sergide, 100’ün üzerindeki devletin 34 farklı hayvan görselinin resmedildiği 140 ayrı parasıyla ilgili çarpıcı bilgiler de yer alıyor.
Sergiye ilişkin değerlendirmelerde bulunan küratörler Prof. Dr. Oğuz Tekin ve Dr. Arif Yacı, sergiyle ilgili şu bilgileri paylaştı: “Sikkenin Lydia Krallığı’nda icat edilmesinin üzerinden 2600 yılı aşkın bir süre geçti. O dönemden günümüze değin – yani Lydia Krallığı’ndan modern devletlere – paraların üzerinde pek çok farklı tasvirin yanı sıra hayvan görselleri de yer aldı. Devletler, genellikle kendi coğrafyalarında yaşayan hayvanların görsellerini paralarında kullandılar, hatta bazı hayvanlar ülkelerin armalarında da yer aldı ve o ülkenin ulusal hayvanı sayıldı. Yüzlerce örnek üzerinde yapılan ön çalışmayla seçilen hayvanlar ve paralarla ilgili çarpıcı bilgilerin yer aldığı sergi, Antik Çağ yazarlarının kendi dönemlerinde yaşayan hayvanlara ilişkin gözlem ve tanımlamalarıyla da zenginleştirildi.”
Ayrıntılı bilgi için tıklayın.