Anadolu Bursiyerleri Programı nedir?

Anadolu Bursiyerleri Programı Türkiye’nin çeşitli kentlerinde yaşayan, başarılı oldukları halde ekonomik nedenlerle ülkemizin en donanımlı eğitim kurumlarında yükseköğrenim fırsatı bulamayan öğrencilere eğitimde fırsat eşitliği tanımak amacı ile kurgulanmış bir burs programıdır. Program, ülkemizin dört bir yanında başarılı ve ihtiyaç sahibi öğrencilerin Koç Üniversitesi’nde tam burslu olarak eğitim görebilmeleri için bağışçı kişi ve kuruluşlar tarafından desteklenmektedir.

Anadolu Bursiyerleri Programı’nı kimler destekliyor?

Anadolu Bursiyerleri Programı, Koç Üniversitesi’nin eğitimde fırsat eşitliğini yaygınlaştırma misyonuna ortak olan hayırsever kurum ve şahısların desteği ile hayata geçirilmiştir.  Mevcut bağışçıların devam eden katkıları ve yeni bağışçıların desteği ile her geçen yıl daha da gelişen Program, üniversite ve sanayi arasındaki diyaloğun artmasına katkıda bulunmakta, çeşitli alanlarda yeni işbirliklerinin oluşmasına da imkan sağlamaktadır. Koç Üniversitesi çalışanları, mezunları ve diğer şahsi destekçiler de programın toplumsal misyonuna dahil olmakta, bireysel bağışlarıyla programın bağış havuzuna katkıda bulunmaktadırlar. 2024  yılı itibariyle yaklaşık 300’e yakın kurum ve 1500’ü aşkın şahsi destekçi programın bağışçıları arasında yer almaktadır. 

Anadolu Bursiyerleri Programı’na kimler başvurabilir?

Anadolu Bursiyerleri Programı’na adaylık şartlarını yerine getirebilen tüm lise son sınıf öğrencileri başvurabilirler. Adaylık şartları aşağıdaki gibidir:

  • T.C. vatandaşı olmak
  • Eğitim ücretini ödemekte kısıtlı imkanlara sahip olmak
  • Lise diploma notunun en az 4.0/5.0 olması
  • İlgili YKS puan türünde Koç Üniversitesi’ne yerleşebilecek başarı sıralamasına sahip olmak
  • İnsanlık birikiminin ışığı altında ülkemize ve dünyaya katkı sağlama amacı bulunan sorumluluk bilincine sahip bir birey olmak.

Anadolu Bursiyerleri Programı ile bursiyerlere sağlanan olanaklar nelerdir?

Anadolu Bursiyerleri Programı dahilinde bursiyer öğrenciler; öğretim ücretinin tamamından muaf olarak, yurtlarda kendilerine tahsis edilen odalarda ücretsiz konaklamaya, öğretim süresince ders kitabı giderlerinin karşılanmasına ve her eğitim yılında 10 ay süreyle aylık cep harçlığı edinmeye hak kazanırlar.

Anadolu Bursiyerleri Programı kapsamında verilen burslar karşılıksız olup normal eğitim süresince devam eder. Bu süre Yabancı Dil Hazırlık Programı okuyacak öğrenciler için Hazırlık Programı süresi artı dört yıl; Hazırlık Programı’nda okumadan birinci sınıftan başlayan öğrenciler için dört yıldır. Çift Anadal yapan öğrenciler için Hazırlık Programı artı beş yıldır. Anadolu Bursiyeri olan öğrenciler Tıp Fakültesi’nde öğrenim görüyorlar ise Hazırlık Programı süresi artı altı yıl burstan faydalanırlar. 

Anadolu Bursiyerleri Programı’ndan yararlanarak üniversitemize yerleşen öğrencilerden kampüsümüzün tüm imkânlarını değerlendirmek üzere üniversitenin yurtlarında konaklamaları, disiplin cezası almamaları ve akademik sorumluluklarının bilincinde olmaları beklenir.

Anadolu Bursiyerleri Programı’nın başvuru süreci nasıl oluyor?

Başvuru formu internet sayfası üzerinden doldurulmalı ve ilgili belgeler başvuru formundaki ilgili yere ilan edilen son başvuru tarihine kadar eksiksiz bir şekilde yüklenmelidir. Son başvuru tarihi ve başvuru takvimi hakkında detaylı bilgiler Anadolu Bursiyerleri Programı’nın internet sayfasında yer almaktadır. Tüm adaylar, YKS sonuçları açıklandıktan sonraki 12 saat içinde, sınav sonuçlarını internet başvurusu üzerinden sisteme girmeli ve sınav sonuç belgesini sisteme yüklemelidirler. Aday öğrencilerin gönderdiği dosyalar gizli tutularak Koç Üniversitesi tarafından oluşturulan komisyon tarafından ön elemeye tabi tutulur.

Ön elemeyi geçen adaylar, Anadolu Bursiyerleri Programı değerlendirme sürecinin ikinci aşaması olan online mülakatlara davet edilirler. Mülakatlar dijital ortamda gerçekleşir. 

Mülâkat sonucunda burs programından faydalanmaya hak kazanan adaylar, destekleyici şahıs veya kurumun bursiyeri olarak üniversitemize katılırlar.

Anadolu Bursiyeri olmaya hak kazanan adaylara,bu bilgilendirme mutlaka YKS Tercih Döneminden önce yapılır.

Programa yapılan başvurularla ilgili iletişim e-posta üzerinden yürütüldüğünden tüm adaylar güncel bir e-posta adresine sahip olmaları gerekmektedir.

Başvuru için gerekli belgeler nelerdir?

Belgeleri görüntülemek için buraya tıklayabilirsiniz.

Başvuru belgeleri arasında yer alan referans mektupları kimlerden alınabilir? Okul müdürü ve rehber öğretmenler dışında başka kişilerden de referans mektubu alınabilir mi?

Anadolu Bursiyerleri Programı’na başvuru için gerekli belgeleri arasında yer alan referans mektuplarının amacı eğitim profesyonelleri tarafından Programa başvuru yapan aday öğrenciler hakkında detaylı bilgi edinebilmektir.

Bu sebeple, referans mektuplarından birinin öğrencileri yakından tanıyan rehber öğretmeninden diğerinin ise bir branş öğretmeninden alınması önem taşımaktadır.

Referans mektupları öğrencinin mezun olduğu lisede görev yapan öğretmenlerden alınmalıdır. Özel kurs veya devlet kurslarındaki öğretmenlerden alınan referans mektupları kabul edilmez.

Son senesinde Açık Öğretim Lisesi’ne geçiş yapan öğrenciler referans mektuplarını eski liselerindeki öğretmenlerinden alabilirler.

Referans mektuplarını nasıl ulaştıracağız?

Başvuru formundaki ilgili bölüme referans almak istediğiniz öğretmenin bilgilerini girmeniz durumunda öğretmenlerinize bir e-posta gider. Öğretmenleriniz bu e-postadaki link ile ulaşabilecekleri referans mektubu şablonunu doldurup kaydettiğinde mektuplar bize ulaşır.

Referans mektubu için ikiden fazla kişi bilgisi verebilir miyim?

Hayır, sistem üzerinden her öğrencinin 2 öğretmeninden (rehber öğretmeninden ve bir branş öğretmeninden) referans mektubu alma hakkı vardır.

Başvurular ne zaman başlıyor?

Anadolu Bursiyerleri başvuru sürecinin başladığı http://anadolubursiyerleri.ku.edu.tr adresinden duyurulmaktadır. Başvurular her yıl Ocak ayında başlar.

Son başvuru tarihi programın web sitesinde, programın tanıtım kitapçıklarında ve başvuru formlarında da belirtilir. Aday öğrenciler web sitesini takip ederek başvurularını yapabilirler.

Ayrıca, Programın tanıtım kitapçıkları yıl boyunca ülke genelinde çeşitli orta öğretim kurumlarına posta yoluyla ulaştırılmaktadır.  Öğrenciler programın kitapçıklarını okul müdürlerinden veya rehber öğretmenlerinden temin edebilirler.

Okulunuz adına toplu kitapçık gönderimi talebinde bulunmak için bize anadoluburslari@ku.edu.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

Başvurular ne zamana kadar yapılabilir? Başvurular hangi yollarla yapılabilir?

Anadolu Bursiyerleri Programı’na başvuruların geçerli olması için son başvuru tarihine kadar internet sitesindeki formun eksiksiz doldurulması ve gerekli belgelerin formdaki ilgili alana yüklenmesi gerekmektedir. Ayrıca öğretmenlerin referans mektuplarını son başvuru tarihine kadar doldurması gerekmektedir.

Lütfen internet sitemizde yer alan gerekli evraklar listesini dikkatle okuyunuz ve tüm belgeleri eksiksiz olarak sisteme yükleyiniz. Referans mektupları için ise başvuru formundaki ilgili alana referans mektubu dolduracak öğretmenlerinizin bilgilerini girmeniz gerekmektedir. Bu işlem sonucunda öğretmenlere mail gidecektir ve öğretmenler bu mail ile ulaşabilecekleri formu doldurarak referans mektubunu bize iletebilecektir.

Online başvuru yapabilir miyim?

Anadolu Bursiyerleri Programına yapılan bütün başvurular http://anadolubursiyerleri.ku.edu.tr/basvuru-icin-gerekli-belgeler adresinden “Başvuru Formu” linkine tıklayarak online olarak yapılmaktadır.
Bu sayfa üzerinden başvuru formunu doldurabilir, kompozisyon sorusuna yanıt verebilir, öğretmenlerinizden referans mektubu talep edebilir ve gerekli belgeleri sisteme yükleyebilirsiniz.
Başvurunuzu online olarak gerçekleştirirken başvuru formunu tek seferde doldurmak zorunda değilsiniz. Her seferinde “Sonraki” tuşuna basarak ilgili sayfadaki cevaplarınızı kaydedebilirsiniz. Formu doldurmaya daha sonra devam etmek için ‘Kaydet ve Daha Sonra Devam Et’ tuşu ile link alabilir ve formu doldurmaya başladığınız günden itibaren 30 gün süreyle bu link ile forma kaldığınız yerden devam edebilirsiniz, 30 günün sonunda formunuz sistemden silinecektir ve başvurunuza baştan başlamanız gerekecektir. “Kaydet ve Daha Sonra Devam Et” tuşuna tıklayarak link aldığınızda forma girdiğiniz bilgiler kaydedilir. Ancak yüklediğiniz belgeler silineceğinden forma devam ederken tüm belgeleri tekrar yüklemeniz gerekecektir. ‘Formu Gönder’ tuşuna basmadan dilediğiniz kadar güncelleme yapabilirsiniz.
‘Formu Gönder’ tuşuna bastıktan sonra başvurunuz tarafımıza ulaşmış olacaktır ve üzerinde herhangi bir değişiklik yapma imkanınız kalmayacaktır. Sistem sınav sonuçları açıklandığı saat itibarıyla sınav sıralamanızı sisteme kaydetmeniz ve sisteme sonuç belgenizi yüklemek için 12 saat boyunca açık kalacaktır.

Belgeleri nasıl ulaştırmalıyım?

Belgeleri websitemizden ulaşacağınız başvuru formunun sonundaki ilgili alana yükleyerek bize ulaştırabilirsiniz.

Belgelerimi kargo/posta ile ofisinize gönderebilir miyim?

Kargo/posta ile gönderilen belgeler kabul edilmez.

Adaylık şartlarında ``kısıtlı imkan`` ile kastedilen nedir, ben bu grupta yer aldığımı nasıl anlayabilirim?

Anadolu Bursiyerleri Programı’nın hedef kitlesini başarılı ve ihtiyaç sahibi öğrenciler oluşturmaktadır. Anadolu Bursiyerleri Programı’ndan yararlanacak öğrencilerin Koç Üniversitesi’nin ilgili bölümlerini tam burslu kazanamadıkları takdirde maddi imkansızlıklar sebebiyle üniversitemizde eğitim görme imkanı sahip olamayacak başarılı üniversite adaylarından oluşmaktadır.

Maddi ihtiyaç söz konusu olduğunda ne tutarda bir gelir kastedilmektedir?

Anadolu Bursiyerleri Programı’na başvuran adayların gelir durumu Türkiye’deki sosyo-ekonomik gelir dağılımı göz önünde bulunarak değerlendirmektedir. Hanehalkı geliri ve aile yaşam koşulları her bir başvuru için detaylıca değerlendirildiğinden ortalama bir tutar tanımlanması söz konusu değildir. Anadolu Bursiyerleri Programı’ndan yararlanacak öğrencilerin Koç Üniversitesi’nin ilgili bölümlerini tam burslu kazanamadıkları takdirde maddi imkansızlıklar sebebiyle üniversitemizde eğitim görme imkanı sahip olamayacak başarılı üniversite adaylarından oluşmaktadır.

Maddi durumu belgelerken hangi belgeler sisteme yüklenmeli?

Ailenin gelir durumunu gösteren belgeler (iş yerinden onaylı maaş bordrosu, emekliler için emekliği aylığını gösterir emekli cüzdanı fotokobisi veya aylığı gösterir hesap ekstresi, serbest çalışanlar için gelir vergisi beyannamesinin fotokobisi, geliri olmayanlar ise SGK’dan aile reisi adına gelirsizlik belgesi, tapu ve mülkleri gösteren belgelrin fotokobisi, kira sözleşmesi fotokobisi ve diğer gelirleri gösteren belgeler.

  • E-devletin https://www.turkiye.gov.tr/ web adresinden anne-baba adına kayıtlı tüm malvarlığını gösterir döküm başvuru ile birlikte ibraz edilmelidir.  Geçimi ailesi dışında biri tarafından sağlananlar; geçimini sağlayan kişinin mali durum belgesini başvurusuna eklemelidir.

Daha detaylı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

Ya bursum kesilirse?

Anadolu Bursiyerleri Programı kapsamında verilen burslar karşılıksızdır. Ancak öğrencinin normal eğitim süresi için mezun olması beklenir. Bu süre Yabancı Dil Hazırlık Programı okuyacak öğrenciler için Hazırlık Programı süresi artı dört yıl; Hazırlık Programı’nda okumadan birinci sınıftan başlayan öğrenciler için dört yıldır. Çift Anadal yapan öğrenciler için Hazırlık Programı artı beş yıldır. Anadolu Bursiyeri olan öğrenciler Tıp Fakültesi’nde öğrenim görüyorlar ise Hazırlık Programı süresi artı altı yıl burstan faydalanırlar. Öğrencilerden burslarının devam koşulu olarak disiplin cezası almamaları, derslerine mutlaka düzenli ve sürekli olarak devam etmeleri, genel not ortalamalarını iki defadan fazla 2.00’ın altına düşürmemeleri ve sorumluluklarının bilincinde olmaları beklenir. 

Anadolu Bursiyerleri Programı’ndan yararlanarak üniversitemize yerleşen öğrencilerden kampüsümüzün tüm imkânlarını değerlendirmek üzere üniversitenin yurtlarında konaklamaları, disiplin cezaları gerektiren davranışlardan uzak durmaları ve akademik sorumluluklarının bilincinde olmaları beklenir.

Anadolu Bursiyerleri Programı’nın bir parçası olan bağışçılarla bursiyerlerin iletişimlerinin geliştirilmesi için neler yapılıyor?

Programa kabul edilen Anadolu Bursiyerleri bağışçı firmaları tarafından yakından takip edilmektedirler. Bursiyerlerle kurular temas en üst yönetici düzeyinde olmakla birlikte zaman içinde kurumun farklı seviyelerine ve öğrencinin ilgi alanına paralel olarak farklı iş birimlerine yayılmaktadır. Düzenli olarak firma ziyaretleri düzenlenmekte ve kurum temsilcileri ile kişisel bir bağın kurulmasına ve geliştirilmesine özen gösterilmektedir. Bağışçılar kendi insiyatifleri ile de bursiyerlerini şirketlerinin çeşitli aktivitelerine, sosyal etkinliklerine davet etmektedirler.

Anadolu Bursiyerleri bağışçıları bursiyerler mezun olduklarında onları işe alıyorlar mı?

Anadolu Bursiyerleri Programı’na destek veren bağışçılar bursiyerlerine herhangi bir istihdam garantisi vermemektedir. Ancak, öğrencilik hayatları boyunca bursiyerlerini daha yakından tanımaya özen gösterdiklerinden staj ve istihdam olanakları için de kendileri ile yakın iletişimlerini devam edecektir. Aynı şekilde bursiyerlerin de bağışçı kurumlarında staj ve istihdam zorunluluğu bulunmamaktadır. Zaman içinde bursiyer-bağışçı ilişkisinin profesyonel alanlarda da gelişeceğini ümit ediyor, bağışçı-bursiyer eşleştirmelerinde firmaların faaliyet sektörleri ve öğrencilerin akademik alanlarının paralel olmasına özen gösteriyoruz.

Koç Üniversitesi’nde kaç öğrenci Anadolu Bursiyerleri Programı’ndan faydalanarak eğitim görüyor?

Bugüne kadar Anadolu Bursiyerleri Programı’ndan yararlanarak ünivesitemizde eğitim gören öğrencilerin sayısı 1245’e ulaşmıştır.  2023 yılı itibariyle 300’den fazla bursiyerimiz eğitimlerini tamamlamıştır.

2024 yılı için kaç öğrenci alınacak?

2024 yılı için kaynak geliştirme faaliyetleri tercih dönemine kadar sürecektir. Kaynak geliştirme faaliyetleri neticesinde alınacak bursiyer sayısı netlik kazanacaktır.

Programa aday olan öğrenciler Koç Üniversitesi’ndeki her bölüme başvurabiliyorlar mı? Herhangi bir bölüm kısıtlaması var mı?

Anadolu Bursiyerleri Programı’na aday olan öğrenciler üniversitemizde sadece tam burslu kontenjanı olan bölümlerin dışındaki tüm bölümlere başvurabilirler.  Bölüm ve kontenjan dağılımı için lütfen Koç Üniversitesi’nin internet sitesini ziyaret ediniz.

Programa hangi illerden öğrenci kabul ediliyor? Öğrenci kabul edilmeyen iller var mı?

Anadolu Bursiyerleri Programı Türkiye’nin her ilinden başvuru kabul etmektedir. Herhangi bir il kısıtlaması yoktur.

Anadolu Bursiyerleri Programı başvuru formunda doldurulması gereken sosyal aktiviteler kısmında ne kastediliyor?

Anadolu Bursiyerleri Programı başarılı, pırıl pırıl gençlerimizin geleceklerini belirleme sürecinde sosyal bireyler olarak yaptıkları aktivitelerin de çok değerli olduğuna inanan ve geleceklerinin sadece sınav sistemine dayalı olarak belirlenmesinin yeterli olmadığını vurgulayan bir programdır. Bu sebeple, aday öğrencilerin okul dışındaki zamanlarını nasıl değerlendirdiklerini, kendilerini hangi alanlarda ve nasıl geliştirdiklerini de başvurunun önemli bir parçası olarak değerlendirmektedir.
Sosyal aktiviteler, öğrencilerin üyesi oldukları kulüpler ve bu kulüplerdeki faaliyetlerini, hobilerini, ilgi alanlarını, başarı elde ettikleri yarışmaları, ödülleri, sportif faaliyetleri vb kapsayabilir.

Kompozisyon ne kadar uzunlukta olmalı?

Kompozisyon en fazla 3000 karakterden oluşacak şekilde, dilbilgisi ve yazım kuralları dikkate alınarak titizlikle yazılmalıdır. Kompozisyon konusunu başvuru formunun içinde bulabilirsiniz. 

Üniversite sınav sonuçları ne zaman yollanmalı?

Programa başvuru yapan aday öğrencilerin, Üniversite sınav sonuçlarını, sonuçlar açıklandıktan sonraki 12 saat içinde sistemden şifreleri ile yeniden girip sınav sonrası açılacak olan başvuru formundaki bölüme kayıt etmeleri ve sınav sonuç belgelerini aynı sisteme yüklemeleri gerekmektedir. 

Başvurular ne kadar erken yapılırsa, aday öğrenciler o kadar avantajlı mı olur?

Erken başvuru yapılmasının herhangi bir avantajı yoktur.  Ancak son başvuru tarihinden sonra yapılan başvurular geç başvuru olarak değerlendirecektir. Başvuruların son tarihine internet sitemizden ulaşabilirsiniz.

Geç gelen başvurulara ne oluyor?

Erken gönderilmiş başvuruların herhangi bir avantajı olmamakla birlikte geç gelen başvurular ancak imkanlar elverdiğince değerlendirmeye alınmaktadır.

Anadolu Bursiyerleri Programı’nın internet sitesinin adresi nedir?
Anadolu Bursiyerleri Programı kapsamında hangi bölüme kaç öğrenci alınacağı önceden belli mi?

Anadolu Bursiyerleri Programı Koç Üniversitesi Kurumsal İlişkiler ve Kaynak Geliştirme (KIKG) Departmanı tarafından yürütülmektedir. Anadolu Bursiyerlerinin kaç kişi olacağı geliştirilebilen kaynaklara paralel olarak belirlenmektedir. Üniversitemizin bölüm kontenjanları dahilinde ve başvuruların dağılımı paralelinde bursiyerlerin bölümlere göre yerleştirilmeler planlanacaktır.