Her yıl Mayıs ayında gerçekleştirilen Hemşirelik Haftası kutlamaları kapsamında 17 Mayıs’ta Koç Üniversitesi ve Vehbi Koç Vakfı Sağlık Kuruluşları tarafından çevrimiçi bir etkinlik gerçekleştirildi. Etkinlikte hemşirelikte COVID-19 pandemisinden alınan dersler ve teknoloji temelli hemşirelik uygulamalarına yönelik yeni gelişmeler aktarıldı.

Koç Üniversitesi ve Vehbi Koç Vakfı Sağlık Kuruluşları tarafından gerçekleştirilen etkinliğin açılışında Vehbi Koç Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Semahat Arsel de tüm katılımcıları selamlayarak Hemşirelik Haftası’nı kutladı. Türkçe – İngilizce eş zamanlı çevirinin sağlandığı etkinlik, Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri, Kıbrıs, Kuveyt, İran, Çin Halk Cumhuriyeti, Irak, Birleşik Arap Emirlikleri ve Hollanda’dan yaklaşık 500 kişinin katılımıyla gerçekleşti.

Etkinliğin ilk oturumunda Uluslararası Hemşireler Konseyi Başkanı (International Council of Nurses-ICN) Annette Kennedy, COVID-19’un global olarak hemşire eksikliği yaşanan bir dönemde sağlık çalışanları için daha büyük bir mücadeleyi beraberinde getirdiğini belirtti. Kennedy, ICN tarafından 60 ülkeden toplanan verilere göre pandemi süresince üç binden fazla hemşirenin COVID-19 nedeniyle hayatını kaybettiğinin altını çizdi. Sağlık politikalarına etki edebilmek ve hemşire liderliğinin güçlenebilmesi için ülkelerin hükümet seviyesinde hemşire yönetici pozisyonlarına yer vermesinin önemini vurguladı.

Etkinliğin ikinci oturumunda hemşirelerin yapay zeka gibi yeni teknolojilere hakim olması, veri analizi ve yenilikçi uygulamaları kullanmasının yaygınlaştırılması konusunda çalışmalar yürüten Nurse Evolution Platformu’nun kurucusu Whende M. Caroll, dijitalleşen sağlık hizmetlerinde hemşirelerin rolünün taşıdığı öneme ilişkin açıklamalarda bulundu. Yeni teknolojilerin hastalara verilen bakım kalitesini artırma konusunda çarpan etkisinin giderek büyüdüğünü belirterek, hemşirelerin teknoloji konusundaki yetkinliklerinin artmasının sağlık sistemine sağladığı katkıya değindi.