Doktora sonrası çalışmalarını Koç Üniversitesi’nde tamamlayan Dr. Emin İstif ve Koç Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Levent Beker’in yaptığı, Kimya Bölümü’nden Prof. Dr. İskender Yılgör ve Dr. Emel Yılgör, n2STAR’dan Araştırmacı Dr. Öğr Üyesi Çağdaş Dağ ile Texas A&M Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Hatice Ceylan Koydemir’in katkıda bulunduğu gıdalardaki bozulmayı anında haber verebilen kablosuz ve mini algılayıcı buluşu ile ilgili araştırma “Nature Food” dergisinde yayımlandı.

Araştırmacılar bu çalışmayla laboratuvar koşullarında yürütülen testlere önemli bir alternatif oluşturabilecek ve protein açısından yüksek et, tavuk ve balık gibi gıdaların sürekli takibini sağlayacak kablosuz, bataryasız ve ucuz maliyetli bir sensör üretimini amaçlıyor. Geliştirmek istedikleri ve özellikle et ürünlerinin bozulma derecesini tespit edip kablosuz iletişimle akıllı telefonlara aktarabilecek 2 cm x 2 cm boyutlarındaki sensör, kapasitif bir ölçüm yöntemi sunması, yakın alan iletişimi (NFC) teknolojisiyle güç kaynaksız ve kablosuz iletişim sağlayarak gıdaların bozulmasını takip edebilmesi özellikleriyle alanında bir ilk. Ürünlerin tüketiminden ya da satışından hemen önce tazelik kontrolü yapılabilecek bu sensör sayesinde gıda israfı ve gıda kaynaklı hastalıklar gibi küresel sorunların engellenmesine katkı sağlanabilecek.

“Nature Food” dergisinde yayımlanan makaleyi okumak için tıklayın.