Nörodejenerasyon, kanser gibi önemli hastalıklar konusunda ümit vadeden çalışmalarıyla tanınan, Koç Üniversitesi Kimya ve Biyoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Özlem Keskin Özkaya, Avrupa Moleküler Biyoloji Örgütü’ne (EMBO-European Molecular Biology Organization) üye seçildi. EMBO, aralarında Nobel Ödüllü araştırmacıların da yer aldığı 2.000’i aşkın üyenin yürüttüğü faaliyetlerle dünyada bilimin gidişatına yön veriyor.

1964 yılından beri faaliyet gösteren ve Moleküler Biyoloji alanında dünyanın en prestijli kuruluşlarından biri olarak kabul edilen EMBO, yetenekli araştırmacılara verdiği destek ve sağladığı araştırma ortamıyla biliniyor. Aralarında Türkiye’nin de olduğu 30 üye ülkeden oluşan bu uluslararası kuruluş, hangi araştırmaların destekleneceği, güncel bilimsel çalışmaların odak noktalarının neler olabileceği gibi temel konulara etki eden çalışmalar yürütüyor.

Prof. Dr. Özlem Keskin Özkaya, yürüttüğü akademik çalışmalar dolayısıyla bilime yön veren bu kuruluşun asli üyelerinden biri olmaya hak kazandı. Bu yıl tüm dünyadan 60’ı asli, 9’u aday üye olmak üzere yaşam bilimleri alanında çalışan 69 seçkin bilim insanı EMBO üyeliğine seçildi. Bu seçkin kuruluşun 1993 yılından beri üyesi olan Türkiye’den ise toplamda beş üye bulunuyor.

Proteinlerin moleküler mekanizmalarını çalışan Prof. Dr. Özlem Keskin Özkaya, proteinlerin kendi aralarında ve ilaçlarla olan etkileşimine, hastalık durumunda hücre içindeki temel davranışlara ve bu dinamiklerden yola çıkarak tedavi için ortaya konabilecek çözümlere dair mühendislik boyutunda araştırmalar yürütüyor. Prof. Dr. Özlem Keskin Özkaya hesaplamalı biyoloji ve biyoinformatik alanlarındaki bu çalışmalarını büyük veri tabanlarından yapay zekâya, kimyadan matematiğe birçok farklı alanda uzmanlığını kullanarak yürütüyor. Temel bilim ve mühendisliğin kuram ve metotlarını birleştiren Prof. Dr. Keskin Özkaya disiplinler arası araştırmaları sayesinde nörodejenerasyon, kanser gibi önemli hastalıkların protein boyutundaki bozulma ve aksaklıklarının tespit edilmesine katkı sağlıyor. Prof. Dr. Özlem Keskin Özkaya çalışmalarıyla bu hastalıkların tedavi yöntemlerinin desteklenmesini hedefliyor.

Prof. Dr. Özlem Keskin Özkaya, Türkiye’deki araştırmacıların EMBO’nun komitelerinde çalışmasının ve destek programlarından faydalanmasının yaşam bilimleri alanında bilimsel altyapımızın güçlenmesinde büyük önemi olduğunu vurguluyor: “EMBO gibi dünyanın en prestijli kurumlarından birine üye seçilmiş olmak benim için çok büyük bir onur kaynağı. Çok mutluyum.” diyen Prof. Dr. Özlem Keskin Özkaya sözlerini, “Bu tabii ki sadece benim başarım değil, 20 küsur yıldır birlikte çalıştığımız Prof. Dr. Attila Gürsoy ve grubumuzdaki öğrencilerimize yürekten teşekkür ediyorum. Bütün çalışmalarımız onların sayesinde gerçekleşti.” diyerek sürdürdü. Prof. Dr. Özlem Keskin Özkaya araştırmaları süresince sağladığı imkânlardan ve desteklerinden dolayı Koç Üniversitesi’ne müteşekkir olduğunu belirtti.