Koç Üniversitesi, iklim değişikliğiyle mücadelede önemli bir adım attı. Yeşil hidrojenin üretimi, depolanması, taşınması ve ticarileşmesi konusunda faaliyet yürütmek üzere Koç Üniversitesi Hidrojen Teknolojileri Merkezi’ni hayata geçirdi. Merkez, üniversite ve sanayi iş birliğinin topluma değer katacak yeni bir örneği olarak hizmet verecek.

Türkiye’nin yeşil enerji dönüşümünde rekabetçi gücünü artırarak ülkenin 2053 net sıfır karbon hedeflerine önemli katkıda bulunacak olan Koç Üniversitesi Hidrojen Teknolojileri Merkezi (KUHyTech), Koç Topluluğu şirketlerinden Aygaz, Ford Otosan, Opet, Otokar ve Tüpraş’ın katılım ve katkılarıyla kuruldu ve üniversite bünyesinde iki yeni öğretim üyesi ile 36 yeni araştırma görevlisinden oluşan bir ekiple faaliyetlerine başladı.

KUHyTech, sudan hidrojen üretimi, yeni nesil kamyonların ve yeni yakıt pillerinin kullanıma geçmesi, hidrojenin taşınmasına yönelik basınçlı tank ve benzeri teknolojilerin geliştirilmesi konularına odaklanacak. Ulusal ve uluslararası düzeyde önemli bir mükemmeliyet merkezi olmayı hedefleyen merkez, yeşil enerji alanında yenilikçi teknolojilerin adresi olacak. Ayrıca merkezde net sıfır hedeflerini en fazla zorlayacak sektörlerin başında gelen petrokimya, petrol rafinasyonu (arıtım), amonyak-gübre, demir-çelik, çimento ve cam üretimi gibi sektörler için de çalışmalar gerçekleştirilecek.

Çevreci ve sürdürülebilir endüstriyel süreçlerin geliştirilmesinde üniversite ve sanayi ortaklığının önemine vurgu yapılan açılış etkinliğinde açılış konuşmalarını Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Sitti, Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu ve Koç Üniversitesi Hidrojen Teknolojileri Merkezi Direktörü Doç. Dr. Sarp Kaya gerçekleştirdi.

Prof. Dr. Metin Sitti: “Merkezde geliştirilecek çığır acıcı proje ve araştırmalarla üniversitemiz, dünya liderliğine oynayacaktır.”

Prof. Dr. Metin Sitti, merkezin Türkiye’nin önde gelen sanayi şirketlerinin paydaşlığında üniversite ve sanayi ortaklığını en üst seviyeye çıkaracağını söyledi. Üniversite olarak, araştırmalarda mükemmeliyete odaklandıklarını kaydeden Prof. Dr. Metin Sitti, sözlerini şöyle sürdürdü: “Küresel ısınma insanlığın önünde bir tehdit. Dünyanın gidişatını zorlayacak bir döneme giriyoruz. Ülkeler, karbondioksit emisyonlarını ve emisyonlardan dolayı oluşan ısınmayı azaltmak için birçok çalışma yürütüyor. Sürdürülebilir teknolojiler dediğimiz alanlarda hidrojen teknolojisi önemli bir alternatif olarak sahneye çıkıyor. Açılışını gerçekleştirdiğimiz merkezimizin çalışmaları bu anlamda çok değerli ve gurur verici.”

Merkezin çatısı altında yeni kurulacak altyapıyla, temel araştırmalar seviyesinden başlanarak, ürüne dönüştürme potansiyeline sahip prototiplerin geliştirilmesinin mümkün kılınacağını kaydeden Prof. Dr. Metin Sitti, “Üniversiteler bünyesinde geliştirilen teknolojilerin ölçek büyütme adımlarının atılmasında öncü rol oynayacak olan KUHyTech, sahip olduğu altyapıyla bu alanda çalışan mühendislik ve fen fakültelerindeki araştırmacıları bir çatı altında toplayarak mükemmeliyet odaklı ortak çalışmaların da önünü açmış olacak.” diye konuştu.

Levent Çakıroğlu: “İklim krizi ve enerjiyle ilgili çözümlerde üzerimize düşeni en iyi şekilde yapma gayretindeyiz.”

Törende yaptığı konuşmada iklim değişikliğiyle mücadeleye dikkat çeken Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu: “İklim değişikliği, barındırdığı risklerin yanı sıra düşük karbon ekonomisine geçişten kaynaklanan iş fırsatlarını yakalama ve rekabet gücü elde etme potansiyeli de sunuyor. Bu anlayıştan hareketle iklim krizi ve enerjiyle ilgili çözümler başta olmak üzere üzerimize düşeni en iyi şekilde yapma gayretindeyiz. Bu amaçla birçok şirketimizde düşük karbon ekonomisine geçiş konusunda yol haritalarımızı belirledik. KUHyTech’de bu alanlarda liderlik tanımına girecek şekilde teknoloji geliştireceğimize inanıyorum. Bu iş birliğini, hayata geçireceğimiz teknolojilerle Koç Topluluğu’nun 100. kuruluş yılı olan 2026 yılında taçlandırmış olmayı diliyorum.” diye konuştu.

Doç. Dr. Sarp Kaya: “Hem akademide hem endüstride hidrojen teknolojisi konusunda ihtiyaç duyulan yetkin uzmanların yetiştirildiği bir merkez olacağız.”

KUHyTech’in hedefleri ve yapısına dair bilgiler veren Merkez Direktörü Doç. Dr. Sarp Kaya, merkezde yapılacak çalışmaları şöyle özetledi: “Merkezimizin logosu değişimi ve dönüşümü işaret ediyor. Vizyonumuz temel araştırmalarda öncü rol üstlenmek. Hidrojen teknolojileri yeni bir alan – hem endüstrinin hem akademinin yetişmiş insan gücüne ihtiyacı var. KUHyTech ile kalifiye insan gücünün de yetiştirilmesini ve cihaz seviyesinde ürünler ortaya çıkarmak için prototip yapılmasını hedefliyoruz. Merkezimiz, diğer merkezlerle disiplinler arası çalışma ortamı da sağlayacak.”