Türkiye’nin en büyük yatırım fonu ailesini yöneten İş Portföy, İş’te Kadın Hisse Senedi Fonu’nu Koç Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi (KOÇ-KAM) iş birliğiyle, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Borsa İstanbul’da düzenlenen gong töreni ile yatırımcılara sundu.

İş Portföy; kadınların ekonomiye katacağı değere olan inancının karinesi olarak istihdamda kadınlara daha çok ve eşitlikçi bir şekilde yer açan, kadınların yönetimde söz sahibi olmasını önemseyen şirketlerin yurt içi ortaklık paylarına yatırım yapan İş’te Kadın Hisse Senedi Fonu’nu kurarak Türkiye’de bir ilki hayata geçirdi. Borsa İstanbul ev sahipliğinde gerçekleştirilen törene, Borsa İstanbul, İş Bankası, Koç Üniversitesi ve birtakım kamu kuruluşlarından temsilciler katıldı. Törende; Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran S. İnan ve KOÇ-KAM Direktörü, Koç Üniversitesi Dekanı ve UNESCO Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Sürdürülebilir Kalkınma Kürsüsü Sahibi Prof. Dr. Bertil Emrah Oder, gongu Borsa İstanbul A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Gönen, İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Füsun Tümsavaş, İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Serkan Kaygalak, İş Portföy Yönetimi Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Türkakın, İş Portföy Yönetimi Genel Müdürü Tevfik Eraslan ile birlikte çaldılar.

Hisse senedi piyasasına ilgi duyan yatırımcılara portföy çeşitlendirme imkânı sunan İş Portföy İş’te Kadın Hisse Senedi Fonu’nun satış başlangıcı, 8 Mart 2021 Pazartesi olarak belirlenirken, fon TEFAS’a üye tüm banka ve aracı kurumlardan alınabilecek.

“Şirketleri ‘eşitliğin liderleri’ arasında yer almaya teşvik eden bir fon”

Törende konuşma yapan Prof. Dr. Bertil Emrah Oder, İş Portföy ile KOÇ-KAM’ın yaptığı ortak çalışmada, kadın-erkek eşitliği politikalarını başarılı biçimde yaşama geçiren şirketleri görünür kıldıklarını ifade etti. Sözlerini, “İş’te Kadın Hisse Senedi Fonu hem eşitlikçi hem de üretken şirket modellerinin başarısını kanıtlıyor. Bu fon, şirketleri ‘eşitliğin liderleri’ arasında yer almaya teşvik eden bir fon.” diyerek devam eden Prof. Dr. Oder, “ Fonun alt yapısı, kadın-erkek eşitliği alanında etkisi akademik biçimde kanıtlanmış ölçüt ve uygulamalar gözetilerek hazırlandı. Bu çerçevede, şirketlerin cinsiyete göre ayrışmış veriye dayalı, saydam ve içerici bir kadın-erkek eşitliği politikası oluştururken dikkat etmesi gereken unsurları önceliklendirdik. İş Portföy ile olan iş birliğimiz, akademik bulguları başarılı biçimde uygulama fırsatını verdi. Bu aşamadan sonra, elde edilecek sonuçları kadın araştırmalarının geliştirilmesi ve kadın liderliğinin güçlendirmesi için kullanmak arzusundayız.” dedi.

“Türkiye’de bir ilki hayata geçiriyoruz”

Törende yaptığı konuşmada, Borsa İstanbul A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Gönen, “Borsa İstanbul için gong törenleri çok önemli ve anlamlıdır. Bugün de, Dünya Kadınlar Günü’nde, İş Portföy‘ün kadın temalı, kadın çalışanlarına önem veren şirketlere yatırım yapılmasının önünü açan yatırım fonunun tanıtımı için buradayız.” diye bu girişimin ne kadar değerli olduğunun altını çizdi. Konuşmasında 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlayan İş Portföy Genel Müdürü Tevfik Eraslan ise “İstihdamda kadınlara daha çok ve eşitlikçi bir şekilde yer açan şirketlere yatırım yapan İş Portföy İş’te Kadın Hisse Senedi Fonu’nu kurarak Türkiye’de bir ilki hayata geçiriyoruz. KOÇ-KAM danışmanlığında belirlenen kriterlere uyum yönünden halka açık şirketleri kamuya açık kaynaklarda yer alan verileri kullanarak inceliyor, eşik puan değerini aşan şirketlerden oluşan bir yatırım havuzu oluşturuyoruz ve kadın istihdamının yarattığı verimlilikten fonumuzun yatırımcılarının faydalanmasını amaçlıyoruz.” diye içeriğini anlattığı fona yoğun bir ilgi olmasını beklediklerini belirtti.