Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Sitti’nin “Artificial-goosebump-driven microactuation” araştırma makalesi Nature Materials dergisinde yayımlandı. Prof. Dr. Metin Sitti, makalesinde mikro/nanoelektromekanik sistemlerde, özellikle minyatür robotlar, biyomedikal cihazlar ve mikroakışkanlar gibi alanlarda, hassas manipülasyon elde etmede yeni ve önemli bir mikroaktüatör yöntemi öneriyor ve geliştiriyor.

Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Sitti, dünyanın en saygın bilim dergilerinden Nature Materials’da yayımlanan “Artificial-goosebump-driven microactuation” araştırma makalesinde mikro/nanoelektromekanik sistemlerde, özellikle minyatür robotlar, biyomedikal cihazlar ve mikroakışkanlar gibi alanlarda, hassas manipülasyon elde etmede yeni ve önemli bir mikroaktüatör yöntemi öneriyor ve geliştiriyor.

Bugüne değin mikroaktüatörler için akıllı malzemeler tasarlamaya yönelik çalışmalarda, üretim karmaşıklığı ve küçük ölçeklerde hareket kontrolü konusunda bazı sınırlamalarla karşılaşılıyordu. Prof. Dr. Sitti ve araştırma ekibi, bu zorlukların üstesinden gelmek için derinin üstündeki kılların vereceği doğal ürperme tepkisinden esinlenen yeni bir pasif mikroaktivasyon sistemi sunuyor. Işığa duyarlı sıvı kristal elastomerleri ve iki foton polimerizasyonu kullanan sistem, gelişmiş hareket özgürlüğü ve hedefli kontrol ile mikrometre boyutlarındaki yapıların lokalize ve ileri manipülasyonunu mümkün kılıyor. Bu yenilikçi yaklaşım, çok disiplinli alanlarda farklı yönlere değinerek, kendiliğinden oluşan yapıların müdahale olmaksızın ayrıştırılması ve bilgi depolama uygulamaları için çözümler sunuyor. Mikroaktüatör teknolojisinde önemli ilerlemelere işaret eden bu çalışma, doğadan esinlenen yeni bir tasarım, gelişmiş aktivasyon serbestliği, mikro ölçekte bireysel olarak adreslenebilir aktivasyon ve mikro yapıların hedefli manipülasyonu gibi önemli konularda temel ve pratik katkılar sağlıyor.

Prof. Dr. Metin Sitti’nin makalesini okumak için tıklayın.