2016 yılında Koç Üniversitesi’ne Anadolu Bursiyeri olarak gelen Selin ve Pelin Üzbe kardeşler, Haziran ayında Tıp Fakültesi’nden dereceyle mezun oldular. Eğitimlerini Amerikan Hastanesi bursiyerleri olarak başarıyla tamamlayan Selin ve Pelin, Anadolu Bursiyeri olarak Koç Üniversitesi’nde eğitim aldıkları sürede kendi potansiyellerini keşfettiklerini belirtiyorlar.

Sizleri kısaca tanıyabilir miyiz?

Pelin: Sakarya’nın Akyazı ilçesinde doğduk. Ailemiz Akyazı’da yaşıyor. Mezuniyetim sonrası Devlet Hizmeti Yükümlülüğü kapsamında pratisyen tabip olarak çalışmak üzere memleketim Sakarya’ya döndüm. Şimdi Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) sonuçlarının açıklanmasını bekliyorum.

Selin: İlk ve ortaokulu Sakarya’da okuduk. İstanbul Erkek Lisesi’ni kazandık ve liseyi yatılı olarak tamamladık. Ben de aynı şekilde sınav sonuçlarının açıklanmasını bekliyorum.

Anadolu Bursiyerleri Programı’nı ilk nasıl duydunuz, programa başvurmaya nasıl karar verdiniz?

Pelin: Lisede okurken üst dönemlerimizden Anadolu Bursiyeri olarak başvuran ve seçilenler vardı, o şekilde öğrendik. Başvururken ikimiz de çok heyecanlıydık. Açıkçası ikimizin de seçileceğine dair inancımız çok yüksek değildi. Aynı aileden iki kişi olmamızın buna engel olabileceğini düşünmüştük.

Selin: Her ne kadar büyük bir motivasyonla üniversite sınavına çalışsam da beklediğim sonucu alamamıştım. Sınav sonucuma göre Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tam burslu okuma imkânım olmayacaktı. Lisedeki üst dönemlerimden öğrendiğim Anadolu Bursiyerleri Programı’na büyük heyecan ve istekle başvurmuştum. Programı öğrendiğim andan beri zamanı gelince başvurmayı planlıyordum diyebilirim.

Koç Üniversitesi’nden dereceyle mezun oldunuz. Selin, sen Tıp Fakültesi birincisi oldun. Pelin, sen de Tıp Fakültesi üçüncüsü oldun. Bu gururu bizlere yaşattığınız için çok teşekkür ederiz. Başarı serüveninizi biraz anlatır mısınız?  

Pelin: Anadolu Bursiyerleri ailemizden bu güzel sözleri duymak bizim için çok büyük bir mutluluk. Lisede okurken ikimizin de ortak hayali Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni tam burslu olarak kazanmaktı.  Anadolu Bursiyerleri Programı hayalimizi gerçekleştirdi. Bu fırsatı yakalamak en büyük motivasyon kaynağım oldu diyebilirim. Çocukluğumdan beri doktor olmak istediğim için severek çalıştım ve bu sonucu aldım.

Selin: Bugün bu mutluluğu sizinle paylaşabilmek bizim için çok büyük gurur. Çünkü programın arkasındaki emek ve bağışçılarımızın destekleri bizi bugünümüze getirdi. Yedi yıl önce bize sunulan bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirmek için özveriyle çalıştık. Bursu aldığımızı öğrendiğimiz anki mutluluk ve heyecan, mezun olduğumuz güne kadar devam etti.

Başarıyla mezun olmuş bursiyerler olarak Anadolu Bursiyerleri Programı’nı kendi gözünüzden anlatır mısınız?

Pelin: Anadolu Bursiyerleri Programı’nın ülkemizde eğitimde fırsat eşitliği sağlamada çok önemli bir adım olduğunu düşünüyorum. Bizi hak ettiğimize inandığımız nitelikli eğitim imkânlarıyla buluştururken emeklerimizin karşılıksız kalmadığını gösteriyor ve geleceğe umutla bakmamızı sağlıyor.

Selin: Anadolu Bursiyeri olarak Koç Üniversitesi’nde eğitim aldığım sürede kendi potansiyelimi keşfettim. Fırsat eşitliği sağlandığında başarının önünde bir engel kalmadığını gördüm. Değerli bağışçılarımız bizler için bunu mümkün kılıyor. Hayatlarımızın en önemli yıllarında bize destek oluyorlar. Onların değerli katkılarıyla bizler, hiçbir maddi kaygımız olmadan sadece eğitimimize ve kendimizi geliştirmeye odaklanabiliyoruz.

Bundan sonrası için hayalleriniz neler?

Pelin: Uzmanlık eğitimime Türkiye’de devam etmeyi planlıyorum. Aklımda bir bölüm var, TUS sonucuma göre tercih yapacağım.

Selin: Ben de TUS sonucuma göre cerrahi bir branş tercih etmek ve alanımda kendimi geliştirmek istiyorum.

İleride Anadolu Bursiyerleri Programı’na siz de destek olmak ister misiniz?

Pelin: Selin’le hep aramızda konuştuğumuz bir şey. Bir gün bağışçı olmak bizim de hayalimiz.

Selin: Evet, çok istiyoruz. Çünkü bağışçılarımızın bizim hayatlarımıza dokunuşlarının ne kadar önemli olduğunu en iyi biz biliyoruz.

Son olarak programı destekleyen bağışçılarımıza desteklerinin sizin gibi parlak gençlerin eğitimindeki önemiyle ilgili neler söylemek istersiniz?

Pelin: Bugün beni bu noktaya getirecek motivasyonla çalışabilmemin en büyük sebebi, hayalini kurduğum Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde okuma ve hiçbir maddi kaygım olmadan sadece derslerime odaklanma imkânı bulmamdı. Kampüsteki her anımda, elimde kitaplarımla kütüphaneye giderken bile burada olduğum için kendimi çok şanslı hissederdim. Bizlere bu imkânı sağlayan bağışçılarımıza tekrar çok teşekkür ederim.

Selin: Programı destekleyen ve bizlere hayalini kurduğumuz üniversitede okuma imkânı sağlayan bağışçılarımızın hayatlarımızı olabilecek en iyi şekilde değiştirdiklerini bilmelerini isterim. Geleceğe heyecan ve umutla bakan gençlerin yanında olduğunuz için çok teşekkür ederiz.