Cumhuriyetimizin ilanının 100. yılı ve Koç Üniversitesi’nin kuruluşunun 30. yıl dönümü öğrenciler, öğretim görevlileri, çalışanlar ve mezunlar eşliğinde 4 Ekim’de Rumelifeneri Kampüsü’nde çeşitli etkinliklerle kutlandı. Sevgi Gönül Oditoryumu’nda düzenlenen Cem Mansur şefliğindeki klasik müzik konserinin ardından Bilim Kapısı’ndan Odeon’a coşkulu bir fener alayıyla hep birlikte yürüyüş yapıldı. Odeon’da Koç Üniversitesi Korosu konseri, Rektör Prof. Dr. Metin Sitti’nin konuşması ve seslendirmesini ünlü tiyatro oyuncusu Tilbe Saran’ın yaptığı görsel-işitsel gösteriyi takiben, Öğrenci Meydanı’nda Hey! Douglas konseri gerçekleştirildi.

Kutlamalar saat 17:30 itibarıyla Sevgi Gönül Oditoryumu’nda konserle başladı. Cumhuriyetin 100. Yılı ve Koç Üniversitesi’nin Kuruluşunun 30. Yılı Konseri’nin sunuculuğunu 2017 yılında Bilgisayar Mühendisliği ve Endüstri Mühendisliği bölümlerinden mezun olan Cansu Ünalır Orhan üstlendi. Şef Cem Mansur’un yönettiği 100. Yıl Gala Orkestrası, soprano Dilruba Bilgi ve bariton Caner Akgün eşliğinde George Frideric Handel, Nevit Kodallı ve Wolfgang Amadeus Mozart’tan eserler seslendirdiler. Bir saat süren konser izleyicilere duygulu anlar yaşattı. Konserin ardından Bilim Kapısı’ndan başlayan coşkulu fener alayına öğrenciler, öğretim görevlileri, çalışanlar ve mezunlar dahil oldular. Bando eşliliğindeki yürüyüş Odeon’da son buldu. Fener alayının ardından Odeon, Koç Üniversitesi Korosu’nun konserine, Rektör Prof. Dr. Metin Sitti’nin konuşmasına ve bunu takiben öğretim üyelerinin öğrencilerle birlikte hazırladığı ve Tilbe Saran’ın seslendirmesini üstlendiği görsel-işitsel gösteriye sahne oldu.

Kutlamalar, Öğrenci Meydanı’nda 70’lerin ve 80’lerin saykodelik, funk parçalarını elektronik ve disko müziği ile harmanlayan Hey Douglas! konseri ile devam etti. Organizasyonu KU Sosyal Aktiviteler Kulübü’nün (SAK) desteğiyle gerçekleştirilen performans sonrası kutlamalar, Öğrenci Meydanı’nda son buldu.

Yapay zekâ işbirliğinde hazırlanan görsel-işitsel gösteri hakkında:

KARMA Lab ekibinin Ocak 2023’te kavramsal altlığını oluşturup çalışma yöntemini belirleyerek hazırlıklarına başladığı gösteri, “Bu bizim yüzyılımız” mottosuyla şekillendi. Tüm Koç Üniversitesi paydaşlarını sürece dahil ederek, katılımcı bir şekilde Türkiye Cumhuriyeti’nin 100 yılı ve Koç Üniversitesi’nin 30 yılından beslenen, dünyanın ve Türkiye Cumhuriyeti’nin gelecek 100 yılını ve Koç Üniversitesi’nin bu gelecek 100 yıl içindeki yerini hayal eden hikâyeler oluşturarak yola çıkıldı. Hazırlıklar kapsamında, Koç Üniversitesi öğrenci, mezun ve akademisyenlerinden oluşan bir grup, düzenlenen dört çalıştayta worldbuilding metodunu kullanarak25’er yıllık periyotlarda dünyanın önümüzdeki 100 yılını, o dünyadaki Türkiye ve Koç Üniversitesi’nin yerini tartıştı. Grup üyeleri, yarattıkları personaların gözünden katıldıkları çalıştaylarda hikayelendirme ve hızlı görselleştirme için yapay zekâ araçlarını aktif olarak kullandılar. Her oturumun sonunda, ortaya çıkan worldbuilding mandalasından ve personaların gelecekten attıkları kartpostallardan hareketle, çeyrek asrı kapsayan spekülatif bir tarih yazımı gerçekleştirildi ve bir sonraki periyodu etkileyecek çatışma alanları üretilip takip eden çalıştayın çıkış metni ortaya koyuldu. Çalıştayların sonucunda yüzyılı kapsayan çıktılar, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100, Koç Üniversitesi’nin 30. yıl kutlamaları kapsamında sahnelenmek üzere bir görsel-işitsel deneyimin temelini oluşturdu. Video-mapping, modern dans, drone sürüsünü bir araya getiren ve insan-makina etkileşimini 2123’e kadar uzanan bir perspektifte ele alan bu gösteriyi KARMALab Ekibi, Koç Üniversitesi bünyesinden yaratıcı bir ekip ve yapay zekâ işbirliğinde üretti. Mayıs-Ekim aylarına yayılan bu yoğun çalışmanın nihai sonuçları ve yapım sürecine dair notlar, ziyaretçilerin de katkı sunabileceği bir web sitesinde bir araya getirildi.

Kutlama etkinliklerini izlemek için tıklayın.