Koç Üniversitesi Göç Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (MiReKoc) ekibinin UNIC 2.0’ın ikinci aşaması olan The European University of Post-Industrial Cities (UNIC) projesi, Avrupa Komisyonu tarafından finanse edilen başarılı projeler arasında kabul edildi ve dört yıl daha fon desteği kazandı. Toplam 14,5 milyon avro tutarındaki fon desteğinden Koç Üniversitesi’ne yaklaşık 1,4 milyon avro fon sağlanacak.

Son üç yıldır, Avrupa Komisyonu tarafından, desteklenen ve Avrupa’daki üniversiteler arasında iş birliğini amaçlayan “European Universities” programı altındaki “UNIC: The European University of Post-Industrial Cities” projesinin ikinci ayağı “UNIC 2.0: The European University of Cities in Post-Industrial Transition”, genişletilmiş 4+2 yıl taahhüdüyle fonlandı. 10 ortaktan oluşan sağlam bir ittifak, Avrupa Komisyonu’ndan gelen destek ve 14,4 milyon avroluk finansmanla UNIC, Ekim 2023’te ikinci aşamasına başladı. UNIC, geçtiğimiz üç yıl içinde Avrupa çapında öğrencilerin, araştırmacıların ve üniversite çalışanlarının hareketliliğini artırma, hibrit kampüs, araştırmalar için fon destekleri ve yüksek lisans programını da içeren çeşitli ortak programlar geliştirdi. Ayrıca CityLabs modeli aracılığıyla üniversiteler ve bulundukları şehirler arasında bilgi alışverişi gerçekleştirip şehir temsilcileri ve üniversiteler arasında bir köprü kurdu.

Son üç yılda oluşturulan temeller üzerine inşa edilen UNIC 2.0, önümüzdeki yıllarda yenilenen hedefleri, sanayi sonrası kentsel ekosistemlerle yüksek öğretim kurumları arasındaki öğrenme, öğretme ve araştırma modellerini daha da ileriye taşımaya odaklanacak. UNIC’in geleceğin Avrupa üniversitesini inşa etme konusundaki kararlılığı, cesur yeni misyonuyla Avrupa şehirlerine öğrenme, katılımcı araştırma ve yenilik oluşturma konularında bir model sunmaya devam edecek. UNIC 2.0’ın toplumsal etkiyi en üst düzeye çıkarmaya, kurumlararası iş birliğine ve geleceğin kent uzmanlarının eğitimine odaklanması, dört artı iki yıl uzatmanın önemini ayrıca vurguluyor. Bu kapsamda önümüzdeki süreçte,

  • UNIC Şehir Gelecekleri Merkezi: Üniversitelerimizin dönüştürücü inovasyon için şehirler, topluluklar ve paydaşlarla etkileşime geçmesini sağlamak amacıyla inşa edilen yeni bir “tek noktadan hizmet” altyapısı olan UNIC Şehir Gelecekleri Merkezi (UNIC Centre for City Futures) faaliyete geçecek. Öğrenmeyi ve araştırmayı şehirlere ve topluluklara, şehirlerin ve toplulukların ihtiyaçlarına göre uygulayacak olan bu merkez, öğrenme ve araştırmayı temele yerleştirecek.
  • Hibrit Kampüs: Eğitim değiştikçe teknolojinin de çağa ayak uydurması gerekliliğinin bilinciyle, UNIC’in yenilikçi Hibrit Kampüsü, en son teknolojiye sahip karşılıklı değişimin temellerini oluşturacak, Karma Yoğun Programlar (Blended Intensive Programs), çevrim içi kurslar ve ortak dereceleri ile daha geniş bir öğrenci, araştırmacı ve vatandaş topluluğuna açılacak.
  • Yeni iş birlikçi yapılar: UNIC, daha geniş bir üniversite yaklaşımını kolaylaştırmak için endüstri sonrası geçişin belirli alanları (sağlık ve refah, sürdürülebilirlik, dayanıklılık ve dijitalleşme, güvenlik, çeşitlilik, girişimcilik ve sanat) etrafında UNIC “fakülteleri” gibi hareket eden yeni iş birlikçi yapılar olan Tematik Hatları (Thematic Lines) tanıtacak.

UNIC hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için tıklayın.

MiReKoc hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için tıklayın.