Koç Üniversitesi’nin 26 ve 27. Lisans ve Lisansüstü Mezuniyet Töreni 26 Haziran’da çevrimiçi ve canlı olarak gerçekleştirildi. Eğitimlerini başarıyla tamamlayan 2.328 öğrenci mezun oldu. Koç Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Nur Yalman ve Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran S. İnan’ın katıldığı törende, Amerikalı antropolog ve tıp doktoru Prof. Dr. Paul Farmer bu yılın konuk konuşmacısı olarak öğrencilere seslendi.

 

Törende Nur Yalman’ın, Umran İnan ve Paul Farmer’in yanı sıra, 2020 yılının üniversite birincisi, İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü’nden İpek Bahar Ungan ve 2021 yılının birincisi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü’nden Burcu Magemizoğlu da birer konuşma yaptılar.

 

Prof. Dr. Nur Yalman: “Muhteşem bir gelecek sizi bekliyor”

Törende, Koç Üniversitesi’nin elde ettiği büyük başarılarda önemli katkıları bulunan Koç Ailesi’ne, mütevelli heyet üyelerine, öğretim üyelerine, mezunlara ve öğrencilere teşekkür eden Prof. Dr. Nur Yalman şöyle konuştu: “Sizlere bugün geleceğe açılan Bilim Kapısı’ndan sesleniyorum. Sizler ki, bilim ve irfanla dolu yılların havasını teneffüs ederek bu kapıdan defalarca girdiniz, bu koridorlardan defalarca geçtiniz. Koç Üniversitesi’nin, dünyanın en itibarlı bilim yuvalarından biri haline geldiğini görmek ve bilmek, sizlerle beraber güzel ülkemizi bilim dünyasında yüceltmek en büyük ülkümüzdür. Bu konuda taviz vermeyeceğiz.

Dünya için çok önemli ve birçok değişiklikleri de beraberinde getirecek epey sıkıntılı bir dönemin son dönemecine girerken birlikte öğrendik, birlikte çalıştık ve en önemlisi birlikte zorlukların üstesinden geldik.” Mezunlara değişik kültürleri tanımayı, değişik dilleri öğrenmeyi salık veren Profesör Yalman, konuşmasına “Çok çalışkan, çok namuslu, çok haysiyetli ve çok üretken olun. Çok başarılı ve muhteşem bir gelecek sizi bekliyor.” diye devam etti.

 

Prof. Dr. Umran S. İnan: “Üniversite eğitimini nesiller arası bir randevu olarak görüyoruz”

Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran S. İnan, “Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk, ülkemizin mükemmel bir ilim ordusuna sahip olmasının en az güçlü bir ordusu olması kadar önemli olduğunu vurgulamıştır. Yaklaşık 100 yıl sonra ne mutlu bize ki, yüce önderimizin işaret ettiği kuvveti, Koç Üniversitesi’nin tüm bileşenlerinde bir araya getirmeyi başardık ve daha da güçlendirmek yolunda emin adımlarla ilerliyoruz.” diye başladığı konuşmasına; bilimdeki değişim hızının artık yıl ve hatta ay bazında ölçümlendiğine dikkat çekerek devam etti. Koç Üniversitesi’nde kuruluştan bu yana disiplinlerarası çalışmalara odaklanıldığını anlatan İnan, “Önümüzdeki 10 ila 20 yıl içerisinde insanlığı ve toplumları en çok etkileyecek olan yeni buluşların çoğu sosyal, insani bilimler ile temel bilimler, mühendislik ve tıp alanlarının kesişmelerinde ortaya çıkacak.” dedi. Bilimsel araştırma ve geliştirme alanlarında Avrupa’dan en çok fon alan ve TÜBİTAK’tan en çok proje desteği alan birkaç üniversiteden biri haline geldiklerine vurgu yapan İnan sözlerine şöyle devam etti: “Bu çetin dönemde ödün vermeden özenle ve özveri ile çalışarak ülkemizde eğitimde ve bilimde bir mükemmeliyet merkezi olma misyonumuzu sürdüreceğiz.” Konuşmasında bugüne kadar 782 öğrencinin 300’ü aşkın farklı kurum tarafından desteklendiği Anadolu Bursiyerleri Programı’ndan da gururla bahseden İnan, “Bundan sonraki yaşamınızda da sanat, kültür ve sporu ihmal etmeyin ve sakın başarı hırsına kapılıp sadece mesleğe odaklı kalmayın. Günün sonunda önemli olanın yaptığınız her işte, birlikte çalıştığınız ve etkilediğiniz insanlar olduğunu unutmayın. Sizler yarının düşünce önderleri, iş dünyasının liderleri, mühendisleri, hukukçuları, bilim insanları, doktorları, hemşireleri ve sanatçılarısınız; kısacası siz yarınımızın sahipleri ve ülkemizin geleceğisiniz. Daima sevdiğiniz uğraşlara doğru yönelin; ancak gönülden sevdiğiniz işlerde mutlu ve başarılı olabilirsiniz.” diye mezunlara seslendi.

 

Prof. Dr. Paul Farmer: “Daha iyi bir dünya için çalışın”

Konuk konuşmacı olarak törene katılan Amerikalı tıbbi antropolog ve tıp doktoru Paul Farmer, mezuniyet sonrası öğrencilerin hayatlarını yakından ilgilendirdiğini düşündüğü üç noktaya değindi: “Birincisi, mezun olduğunuz okulun misyonu bu ülkenin genç insanlarını anlamlı, etik bir yaşam için hazırlamak ve sizin günümüzde halen insanlığın başına dert olan sorunlara dair çözüm arayışlarına katkıda bulunmanızı sağlamak. İkincisi, eğer daha iyi bir dünya kurmak istiyorsak, tüm üniversiteler ve mezunlar eşitliğe odaklanmalı. Üçüncüsü ise içinde yaşadığımız dünyayı anlamak için daha fazla çaba göstermek.”

 

2020 ve 2021 yılı okul birincileri de mezunlara hitap ettiler

2020 yılı birincisi İpek Bahar Ungan, ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’e, Koç Üniversitesi’ne ve Vehbi Koç Vakfı’na sonsuz teşekkür, minnet ve saygılarını sunduğu konuşmasında: “Koç Üniversitesi’nin sunduğu eğitim imkânları, öğrencilerine araştırma, analiz ve bilgiye ulaşma isteği aşılamasıyla, 2020 sınıfı mezunları olarak girdiğimiz her ortamda Koç Üniversitesi’nin ışığıyla parlamaya devam edeceğiz.” dedi.

 

Törende konuşan 2021 yılı birincisi Burcu Magemizoğlu ise, “Dünyada bir fark yaratabilmek için gücü hep bilgide buldum ve Koç Üniversitesi tam da bu noktada benim şansım oldu. Çünkü burada kapılar sizin için hep açıktır, siz yeter ki isteyin; disiplinlerarası eğitim, yurt dışı imkânları ve sosyal faaliyetler önünüzdeki sonsuz fırsatlardan sadece sayabildiklerim.” diye konuştu.