Koç Üniversitesi’nden 2017’de mezun olan Anadolu Bursiyeri Sercan Cansu, Berlin’de, dünyanın önde gelen teknoloji şirketlerinden Delivery Hero’da kariyerine devam ediyor. Üniversite hayatı boyunca yedi farklı şirkette 18 ay staj yaptığına dikkat çeken Sercan, bu sayede yönelmek istediği çalışma alanını daha mezun olmadan belirleyebilmiş.

Anadolu Bursiyerleri Programı’ndan faydalanan bir mezunumuz olarak kendini bağışçılarımıza kısaca tanıtır mısın?

1993 yılı Çorlu/Tekirdağ doğumluyum. Koç Üniversitesi’nce Akkök Holding Bursiyeri olarak 2012 yılında giriş yaptım ve 2017 yılında Endüstri Mühendisliği ve Ekonomi bölümlerinden mezun oldum. Mezun olduktan sonra üç yıl boyunca Bain & Company’de yönetim danışmanı olarak Türkiye ve Orta Doğu’da çalıştım. Geçtiğimiz yıl itibarıyla Delivery Hero’nun Berlin’deki merkez ofisinde çevrimiçi market alışverişi iş koluna odaklı olarak çalışmaya başladım.

Koç Üniversitesi’nde Anadolu Bursiyeri olarak eğitim görürken üniversitemizin ve burs programımızın hangi avantajlarından faydalandın?

Üniversitedeki ilk iki yılımda, henüz kendi bölüm derslerimi bile almamışken bağışçım Akkök Holding bünyesinde staj yaptım. Akkök Holding’de üniversitedeki ilk iki yılımda geçirdiğim iki ay, iş hayatında başarılı olmak için üniversitede edinmem gereken yetkinlikleri belirlememi sağladı. Koç Üniversitesi Kariyer Merkezi, İngilizce Hazırlık yılımdan itibaren CV hazırlama, staj arama ve mülakat tecrübesi kazandırma gibi konularda bana çok destek oldu. Tüm bu destek mekanizmaları sayesinde üniversite hayatım boyunca yedi farklı şirkette 18 ay staj yapma imkânı buldum, yani üniversiteden mezun olduğumda kariyer konusunda kafamda çok soru işareti yoktu.

Üniversitenin üçüncü yılında, hep hayalini kurduğum Hong Kong’da bir dönem geçirdim. Bu süreçte Koç Üniversitesi beni Global Exchange Scholarship programı altında, sanki Koç Üniversitesi’nde bir dönem geçiriyormuşum gibi, uçak biletime varana kadar ekstra bir burs fonu ile destekledi. Mühendislik Fakültesi öğrencisi olmama rağmen İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nden dersler alıp Ekonomi Bölümü’nden de mezun oldum.

Mezuniyetinin sonrasında Bain & Company firmasında çalışmaya başladın. Bu yıl ise yeni bir firmaya geçtin ve Berlin’de yaşıyorsun. Bu süreçten biraz bahseder misin?

Üniversiteden mezun olduktan sonra ilk tam zamanlı iş deneyimimin Yönetim Danışmanlığı alanında olması benim için büyük bir şanstı. Bain’de geçirdiğim üç yılda Türkiye ve Orta Doğu’dan önde gelen şirketler ile pazarlama stratejisi, dijital dönüşüm, organizasyon gibi konularda çalışma fırsatı yakaladım. Bu kadar çok şirket ve sektör görünce yönelmek istediğim çalışma alanlarımı daha net belirleyebildim.

Ağustos 2020’den beri Delivery Hero’nun Berlin’deki ofisinde çalışıyorum. Üniversite yıllarımdan beri kariyerimin en azından bir bölümünde yurtdışında çalışmak istiyordum. İlgilendiğim bir sektörde, önde gelen teknoloji şirketlerinden birinde böyle bir fırsat karşıma çıkınca değerlendirmek istedim.

Eğer Anadolu Bursiyeri olarak Koç Üniversitesi’nde okumasaydın sence hayatın şimdi olduğundan farklı olur muydu? 

Kesinlikle farklı olurdu. Koç Üniversitesi beni hem staj bulma imkânları hem de rekabetçi ortamıyla profesyonel hayata çok iyi hazırladı. Anadolu Bursiyeri olmasaydım çift anadal yapamaz, herhangi bir Exchange/Erasmus programına katılamazdım. Tahminen çok fazla staj yapma fırsatım olmayacağı için üniversitede staj yaparak geçirdiğim bir buçuk yılda verdiğim kararları en iyi ihtimalle mezun olduktan sonraki iki yıl içinde vermeye çalışıyor olurdum. En önemlisi Anadolu Bursiyeri olmak, üniversite yıllarında benimle benzer secimler arasında kalan, iş hayatında zorlu yollardan gecen değerli profesyonellerle çok erken yaşlarda tanışmamı sağladı. Özellikle bağışçım Akkök Holding’de üniversitedeki ilk iki yılımda geçirdiğim iki aylık staj süresi, kariyerimi ve okul hayatımı planlamamda bana çok faydalı oldu.

İleride Anadolu Bursiyerleri Programı’na sen de destek olmak ister misin?

Anadolu Bursiyerleri Programı’na destek olmayı uzun vadeli bir borcum olarak görüyorum. Ben birinin hayatını değiştirmek isteyen insanlar sayesinde bu imkânları yakaladım. Anne ve babası emekli devlet memuru olan bir öğrenci için Koç Üniversitesi’nde okumanın, her ay alınan cep harçlığının ne kadar büyük bir nimet olduğunun bilincindeyim. Bir gün bir Anadolu Bursiyeri’nin tam bağışçısı olabilirsem ne mutlu bana, olamazsam da kendi imkânlarım ölçüsünde bu programı desteklemeye devam edeceğim.

Son olarak, Anadolu Bursiyerleri Programı ile ilgili bağışçılarımıza iletmek istediğin bir şey var mı?

Anadolu Bursiyerleri Programı sayesinde ben ve her bir bursiyer arkadaşım en üst seviyede eğitim alıp potansiyelimize ulaşma imkânı yakaladık. Ne yazık ki Türkiye’de bizlerden çok daha yüksek potansiyele sahip ve daha az imkânı olan sayısız öğrenci var. Her bir öğrencinin eşit şartlara sahip olduğu, Anadolu Bursiyerleri Programı’na gerek kalmayan bir Türkiye için bu programın sizlerin ve bizim gibi şanslı bursiyerlerin devamlı maddi ve manevi desteğine ihtiyacı var. Desteğiniz için tüm bursiyer arkadaşlarım adına sizlere çok teşekkür ederim.