Anadolu Bursiyerleri Programı’nın 2021 yılı girişli bursiyerlerinden Burhan Sarıboğa, yedi çocuklu bir ailenin ferdi. Gelecek hayalleri arasında reklam psikolojisi üzerine çalışmak var. Burhan’a programa başvuru sürecinin nasıl geçtiğini ve gelecek için neler planladığını sorduk.

Eskişehir’den Koç Üniversitesi’ne uzanan hikâyeni bizimle paylaşabilir misin?

Eskişehir’in Sivrihisar ilçesinin Koltan Köyü’nde, hayvancılıkla geçinen yedi çocuklu bir ailenin altıncı çocuğu olarak dünyaya geldim. İlkokul ve ortaokulu köyümde okuduktan sonra lise için Eskişehir’e gittim ve sonrasında gördüm ki köydeki o sınırlandırılmış hayat aslında kafamda büyüttüğüm kadar kompleks değilmiş, aksine çok daha basitmiş her şey. Köyde imkânsızlıklardan dolayı gerçekleştiremediğim her şeyi küçük bir iç savaşla gerçekleştirme yoluna girdim. Ne için geldiğimi, kendimi nerede görmek istediğimi unutmamak adına kendime sürekli hatırlatmalar yaptım. Kendimi bulma arayışları içerisindeyken Anadolu Bursiyerleri Programı ile karşılaştım ve “kendimi bir noktada tamamlamak” için hemen programa başvurdum ve şu an ait olduğumu hissettiğim yerdeyim.

Anadolu Bursiyerleri Programı ile nasıl tanıştın?

10. sınıfın yazında üniversite hayalleri kurarken kendi kendime “Neden en iyi üniversitede olmayayım ki?” diye sordum. Sıralamalarda en üstlerde Koç Üniversitesi’ni gördüm ve araştırmaya başladım. Youtube’de Anadolu Bursiyerleri videoları karşıma çıktı ve işte o zaman anladım, bende eksik olan şeyin ne olduğunu! Hızlıca araştırmaya başladım ve sabırsızlıkla 12. sınıfta olmayı bekledim. Kaybedebileceğim hiçbir şey olmayacağını biliyordum ve seçilmesem de o başvuru formu ve sürecin bana kazandıracağı şeylerin farkındaydım ve hiç düşünmeden başvurdum.

Başvuru sürecin nasıl geçti? Anadolu Bursiyeri olacağını hayal edebiliyor muydun?

Başvurular açıldıktan sonra hemen harekete geçtim. Başvuru formu o kadar özenli ve dikkatli hazırlanmıştı ki, kendimde aklıma gelmeyecek şeyleri bile bulma fırsatı buldum. Başvuru sürecim çok heyecanlı, biraz da stresli geçti. Yani ne kadar güzel geçse de insan hevesleniyor, “Ya olmazsa?” fikri de biraz stres yaratıyor.

Ben, Anadolu Bursiyerleri Programı’ndan kabul alacağıma çok inanıyordum. Formumu çok dikkatli ve güzel bir şekilde doldurdum ve bekleme durumuna geçtim. Çok kötü hissettiğim bir zamanda telefonum çaldı ve “Ön elemeyi geçtiniz.” sözünü duydum. Kafamda hayal ettiğim adımlar yavaş yavaş oluşuyordu. İlk amacım ön elemeyi geçmekti ve sonrasının rahat geçeceğine emindim.

Mülakat sürecini anlatır mısın?

Mülakat sürecim o kadar güzeldi ki çok güzel anılar biriktirdim. Harika insanlarla tanıştım. Hocalarımla, burs ofisimizle mülakatlarım çok iyiydi. Beni sadece sıralamamla değil, tüm benliğimle değerlendirip aralarına almak için mülakatlara davet etmeleri, kendime olan güvenimi artırdı ve kafamda sadece “Buraya kadar geldin, almadan bırakamazsın!” vardı. Bol heyecanlı, bol umutlu bir süreçti kısacası.

Artık Anadolu Bursiyeri olarak Koç Üniversitesi’ndesin! Nasıl bir duygu? Üniversitenin ilk günleri nasıl geçiyor?

Evet! Ben artık Koç Üniversitesi’ndeyim. O kadar mutluyum, o kadar huzurluyum ki… Çok güzel insanlarla tanışıyorum, çok değerli hocalarımla sohbet ediyorum ve diyorum ki; “Burhan sen başardın, seni hep denediğin şeyler bu duruma getirdi. Sonuç ne olursa olsun, denemeye hep devam et.” Üniversitenin ilk günleri çok hızlı geçiyor, okul çok iyi, öğrenciler çok iyi. Hocalarımla iletişim haline geçmek çok kolay ve herkes o kadar arkadaş canlısı ki… Yani kısacası çok güzel hissediyorum. Arada da aklıma geçen sene geliyor -bu bursa başvuru yapan kendimi düşünüyorum- o gergin ve heyecanlı kişi şu an her şeyi başardı ve çok mutlu.

Bundan sonraki hayallerinden bize biraz bahseder misin?

Çok güzel ve çok fazla hayalim ve planım var. Çünkü insan hayalleri ile yaşar. Bir insanın elinden hayallerini almak onu tamamen yok etmektir. Medya ve Görsel Sanatlar Bölümü’ndeyim ve Psikoloji ile çift anadal, ilgim olan birkaç bölümle de yandal yapacağım. Erasmus ve Exchange Programları ile yurtdışında alacağım eğitimlerle kendimi donanımlı hale getireceğim ve reklam psikolojisi üzerine çalışacağım. Donanımlı bir reklam ajansı kurup insanların hayallerine ulaşmasına yardımcı olacağım. En önemli hayallerimden biri de Anadolu Bursiyerleri Programı gibi projelere katkı sağlayıp öğrencilere destek olmak.