Ulusoy Raylı Sistemler olarak Anadolu Bursiyerleri Programı kapsamında 2019 senesinde iki, 2020 senesinde ise bir yeni bursiyer olmak üzere toplam üç öğrenci destekliyorsunuz. Ülkemizde nitelikli eğitime erişimde fırsat eşitliği konusunda görüşlerinizi alabilir miyiz?
Asistanım Koç Üniversitesi Rektörü Umran Bey’in benden randevu talep ettiğini söylediğinde şaşırdım. Rektör Bey’in benimle ne işi olabilirdi? Randevu saatinde Umran Bey’i karşıladım. Son derece mütevazı ve işini çok seven Umran Bey, Anadolu Bursiyerleri Programı’nı bana heyecanla anlattı.
Ben, eğitimci bir aileden geliyorum. Babam Köy Enstitüsü mezunu bir öğretmendi. Neredeyse yaşamının tamamını eğitime adamıştı. 30 yıllık öğretmenlik kariyerinden sonra, Kayseri Yüksek Öğrenim ve Yardım Vakfı Genel Sekreteri olarak Erciyes Üniversitesi’nin gelişmesi için çok çalıştı. Nuh Naci Yazgan Üniversitesi’nin kuruluşunda çok emek verdi. Umran İnan’da babamdaki heyecanı gördüm.
Hâlihazırda şirketimiz 43 öğrenciye burs veriyor. Anadolu Bursiyerleri Programı’na da iştirak ederek Umran Bey’in çabalarına ve heyecanına katkıda bulunmaktan çok mutlu olduk. 2019 yılında gerçekleşen Anadolu Bursiyerleri Bağışçı – Bursiyer Buluşması yemeğinde üçüncü bursiyerimiz için harekete geçtik.
Başka yüksek eğitim kurumlarına emsal teşkil eden ve benzer inisiyatiflerin başlatılmasına vesile olan Anadolu Bursiyerleri Programı’nın ülkemize olan faydasını nasıl değerlendirirsiniz?
Bana göre ülkemizin en büyük sorunu eğitim. Eşim ve ben imkânlarımız elverdiğince eğitime katkı sağlamak için çalışıyoruz. Yaptırıp Milli Eğitim Bakanlığı’na devrettiğimiz üç okula yenilerini eklemek, eğitimde kaliteyi yükseltmek adına yapılan çalışmalara katkıda bulunmak bize huzur veriyor. Anadolu Bursiyerleri Programı da bu doğrultuda bizim amaçlarımıza uygun. Ülkemiz geleceğine ışık tutabilecek zeki, akıllı gençlerimizin eğitimine ve gelişimine bir nebze olsun destek olabilmekten keyif duyuyoruz.
Desteklediğiniz Anadolu Bursiyerleri Makine Mühendisliği, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği ve Tıp gibi ayrı dallarda eğitim görüyorlar. Programın kendilerine olan avantajlarını nasıl değerlendirirsiniz?
Anadolu Bursiyerleri Programı bizim gibi gelişmekte olan ülkeler için harika bir program. Derslerinde başarılı, üniversite giriş sınavlarında yüksek puan almış, maddi imkânı yetersiz gençlerimizin nitelikli bir üniversitede eğitim alması gurur verici. Eğitimin tabana yayılması adına çok güzel bir çalışma. Şirketimiz bir sanayi işletmesi. Bu nedenle işletmemizde elektrik mühendisleri, makine mühendisleri çalışıyor. Bursiyerlerimizin mezun olduktan sonra, o günkü şartlar da elverir ise şirketimizde görev almalarını isteriz. Elektrik mühendisliği benim mesleğim. Tıp alanındaki tercihimiz de eşimin talebi.
Anadolu Bursiyerleri Programı’na destek vererek sizinle aynı yolda yürüyen ve aynı vizyona sahip diğer kurum ve kişilere vermek istediğiniz bir mesaj var mı?
İmkânı olanların, ihtiyacı olanların hayatlarına dokunmaları büyük mutluluk. Verebilmek, verenlere huzur verir. Tıpkı toprağa diktiğimiz bir fidanın meyve vermesi gibi, hayatlarına dokunduğumuz bu gençlerimiz, ülkemizin kalkınmasında, gelişmesinde bizleri mutlu edecek. Bu programın oluşmasında ve yürütülmesinde büyük çabaları olan Koç Üniversitesi’nin saygıdeğer Rektörü Umran İnan’a hem şahsım hem de ülkem adına sonsuz teşekkür ederim.