2010 yılından bu yana IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) Haberleşme Topluluğu (Communications Society, ComSoc) tarafından ilgi alanlarındaki araştırmalarıyla öne çıkan 35 yaş altındaki araştırmacılara verilen Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi’ndeki “En İyi Genç Araştırmacı Ödülü”nün (Best Young Researcher Award for the Europe, Middle East, and Africa Region) Türkiye’deki ilk sahibi olan Dr. Başar, IEEE üyesi adaylar arasından seçilen tek bilim insanı oldu.
Lisans derecesini 2007 yılında İstanbul Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden, yüksek lisans ve doktora derecelerini 2009 ve 2013 yıllarında İstanbul Teknik Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü’nden aldı. Dr. Başar, 2011-2012 yıllarında Amerika Birleşik Devletleri’nde Princeton Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümü’nde ziyaretçi araştırmacı olarak bulundu. 2009-2018 yılları arasında İstanbul Teknik Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü’nde görev yaptı. Gelecek nesil (5G ve ötesi) telsiz haberleşme sistemleri, çok-girişli ve çok-çıkışlı sistemler, indis modülasyonu, uyarlanabilir akıllı yüzeyler ile haberleşme, haberleşme için işaret işleme ve görünür ışıkla haberleşme konuları üzerinde araştırmalar gerçekleştiren Dr. Başar, Koç Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği bölümünde çalışmalarını sürdürüyor, aynı zamanda Koç Üniversitesi Haberleşme Araştırma ve İnovasyon Laboratuvarı’nı (CoreLab) yönetiyor. 2017 TÜBA-GEBİP Üyesi Dr. Başar, IEEE Communications Letters dergisinde kıdemli editör, IEEE Transactions on Communications ve Physical Communication (Elsevier) dergilerinde ise editörlük görevlerini yürütüyor.
2016 yılında IEEE kıdemli üyesi (Senior Member) olan Dr. Başar’ın ayrıca saygın uluslararası dergi ve konferanslarda 120’ye yakın yayını ve bildirisi mevcut. Bu çalışmalarına 3.400’ün üzerinde de atfı bulunuyor. Dr. Başar, çalışmaları ve araştırmalarıyla 2018 ODTÜ Mustafa Parlar Vakfı Araştırma Teşvik Ödülü’nü, 2018 Bilim Akademisi Genç Bilim İnsanları Ödülü’nü (BAGEP), 2017 IEEE Türkiye Teşvik Ödülü’nü, 2016 International Conference on Communications En İyi Makale Ödülü’nü ve 2013 Yılı İTÜ En İyi Doktora Tezi Ödülü’nü almaya layık görüldü.