Türkiye’nin yetiştirdiği, evrensel bilgi birikimine katkıda bulunan başarılı bilim insanlarını ödüllendiren Koç Üniversitesi Rahmi M. Koç Bilim Madalyası, düzenlenen çevrim içi törenle sahibini buldu. 2021 yılına ait ödül, etkin piyasalar, rasyonel beklentiler ve ihale modelleri konularındaki üstün bilimsel katkılarından dolayı Chicago Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nde Ralph ve Mary Otis Isham Kürsüsü Ekonomi Profesörü olarak görev yapan Ali Hortaçsu’ya verildi.

Koç Üniversitesi’nin başarılı ve öncü bilim insanlarını ödüllendirerek, bilime hizmet etmek amacıyla başlattığı Koç Üniversitesi Rahmi M. Koç Bilim Madalyası, geçtiğimiz iki sene olduğu gibi bu yıl da çevrim içi düzenlenen törenle takdim edildi. Törende Prof. Dr. Ali Hortaçsu’nun yanı sıra, Prof. Dr. Nur Yalman ve Prof. Dr. Umran İnan da birer konuşma yaptılar.

Prof. Dr. Umran İnan’ın başkanlığında dünyanın önde gelen kurumlarında çalışan 2021 yılı seçici kurulunda, Prof. Dr. Daron Acemoğlu (Massachusetts Teknoloji Enstitüsü / 2017 Koç Üniversitesi Rahmi M. Koç Bilim Madalyası sahibi), Prof. Dr. Zeynep Çelik (New Jersey Teknoloji Enstitüsü), Prof. Dr. Filiz Garip (Princeton Üniversitesi / 2019 Koç Üniversitesi Rahmi M. Koç Bilim Madalyası sahibi), Prof. Dr. Ayşe Çağlar (Viyana Üniversitesi) görev aldı.

Ödüle layık görülen Prof. Dr. Ali Hortaçsu, piyasaların verimliliğinin deneysel yaklaşımlarla değerlendirilmesine odaklandığı çalışmalarında, bireysel davranışların arkasında yatan tercihleri ve teknoloji parametrelerini öngörmek üzere mikro seviyedeki detaylı piyasa verilerini kullanıyor. Ardından, öngörülen tercihler ve teknolojik parametrelerle ölçütler oluşturuyor ve gözlenen piyasa sonuçlarının verimliliğe ne derece yakın olduğunu inceliyor.

Prof. Dr. Nur Yalman: “Bu yılın madalya sahibi, hem bugüne hem de geleceğe ışık tutuyor”

Törende konuşan Koç Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Nur Yalman, Prof. Hortaçsu’u tebrik ederek Koç Üniversitesi’nin her gün hayatımıza çok önemli katkılar sağlayan çok kıymetli öğretim kadrosuna, harika kampüsüne, mükemmel araştırma merkezlerine ve tıp fakültesi ve hastanesine dikkat çekti. “Yaklaşık iki yıldır tüm dünyayı saran ve adeta yaşamı felce uğratan COVID-19 pandemisinin de etraflıca çalışıldığı Koç Üniversitesi İş Bankası Enfeksiyon Hastalıkları Araştırma ve Uygulama Merkezi de bu mucizevi katkılardan biridir.” diye sözlerine devam eden Prof. Yalman, “Bu yılın madalya sahibi, ekonomi alanında yaptığı yenilikçi ve verimliliği artırma konusunda ortaya koyduğu çığır açıcı çalışmalar sayesinde hem bugüne hem de geleceğe ışık tutan bir isim… Hoş bir tesadüf olarak kendisinin kariyeri benim de profesör olarak geçtiğim yollara pek yakın…” diye konuştu.

Prof. Dr. Umran İnan: “Ne kadar çok kaliteli insan yetiştirebilirsek, memlekete o nispette hizmet etmiş olacağız”

Koç Üniversitesi’nin, kurucusu olan Merhum Vehbi Koç’un keskin zekâsıyla ileri görüşlülüğünün eseri olduğunu belirten Prof. Dr. Umran İnan, üniversitenin 28 yılı, üniversitedeki eğitime kuruluşundan bu yana 1,4 milyar doları aşkın katkıda bulunan Vehbi Koç Vakfı’nın ise yarım asrı geride bıraktığını hatırlattı.

Prof. Dr. İnan sözlerine şöyle devam etti: “Ne kadar çok kaliteli insan yetiştirebilirsek, memlekete o nispette hizmet etmiş olacağız inancıyla, bir üniversitenin ülkemize ve insanlığa sağlayacağı en yüce faydayı bizlere armağan eden Vehbi Koç ve Koç Ailesi’nin kararlılığı sayesinde kurulan üniversitemiz, kısa süre içinde dünya standartlarında çalışmaları, yetiştirdiği zeki, donanımlı, Atatürk ilke ve devrimlerine bağlı öğrencileri ve alanlarında önemli araştırmalara imza atmış ve başarılar elde etmiş öğretim üyeleri ile tüm dünyada saygın bir yer edindi.” 2021 Koç Üniversitesi Rahmi M. Koç Bilim Madalyasını Chicago Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ali Hortaçsu’ya, etkin piyasalar, rasyonel beklentiler ve ihale modelleri konularındaki üstün bilimsel katkılarına istinaden takdim etmekten olağanüstü gurur duyduklarını belirten Prof. İnan, Prof. Dr. Ali Hortaçsu’yu tebrik etti.

Prof. Dr. Ali Hortaçsu: “Yeni nesilleri yetiştirmek en büyük sorumluluğumuz”

Konuşmasına mikroekonomiyi çok sevdiğini ve daha iyi anlayabileceğini düşündüğünü belirterek başlayan Prof. Dr. Ali Hortaçsu sözlerine şöyle devam etti: “Tezimi ihaleler üzerinden, ihalelerin istatistikte modellenmesi olarak yazdım ve sonradan bu temanın bu yaklaşımın çok daha değişik alanlara uygulanabileceğini fark ettim. İhalelerden yola çıkarak, internetteki ihaleleri inceleyen makaleler yazdım. Genel olarak piyasalarda davranış nasıl gerçekleşir. Yani piyasalarda verimlilik nasıl artırılabilir gibi sorular odak noktam. Gerçek mikro verilerden yola çıkarak, kişilerin ekonomik tercihlerini nasıl belirledikleri üzerinde de çalışıyorum. Özellikle pazarlardaki verimliliği inceliyorum. Finansal pazarlar, internet pazarları ve enerji pazarları verilerine ulaşıyor ve onlardan matematik modeller kuruyor ve kestirimler yapıyorum. İnsanların ekonomik tercihlerini nasıl belirlediklerini ve tercihleri yaparken kişinin kullandığı bazı yöntemleri de modellemiş oluyorum. Bazı modellemelerle insan davranışını anlamaya çalışıyoruz. Bunu bazen ekonomik teorik modeller kurarak yapıyoruz. Bazen de veri toplayarak o teorik modelleri (insanlar nasıl davranır) verilerle test etmeye çalışıyoruz. Çalışmalarımda hem yeni veri analiz metotları kullanıyorum hem de değişik piyasalardan değişik veriler kullanıyorum.”

Genç nesillerle iletişimde olmayı, onlara tavsiyede bulunmayı önemli bir görev olarak kabul ettiğinin altını çizen Prof. Hortaçsu, “Bu ödül için Koç Üniversitesi’ne, Sayın Rahmi Koç’a ve ailesine çok teşekkür ediyorum. Bu ödülle beni çok onurlandırdınız. Bundan sonraki çalışmalarımda Türkiye’yi daha fazla kapsayan konulara yöneleceğimi düşünüyorum.” diyerek konuşmasını tamamladı.