SINUMERIK Edge Platformu, bilgisayar nümerik kontrol (CNC), dijital teknolojiler ve bulut teknolojilerinin bir kombinasyonu olan ve dijital üretim desteği ile üretim optimizasyonunu kolaylaştıran uygulamalar geliştirilmesi için makine endüstrisi odaklı bir platform sunacak.
Koç Üniversitesi-Siemens IoT EDGE Araştırma Laboratuvarı’nın açılışı için 16 Ekim 2020’de dijital ortamda gerçekleştirilen törene Siemens Global Yönetim Kurulu Üyesi Klaus Helmrich, Siemens Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Hüseyin Gelis, Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran İnan ile Koç Üniversitesi yetkilileri ve öğrenciler katıldı. Siemens Global Yönetim Kurulu Üyesi Klaus Helmrich’in “Değişen pazar koşullarında dijitalleşme ve otomasyon” hakkında verdiği dersle açılışı yapılan laboratuvar, Koç Üniversitesi araştırmacılarına teorik bilgilerini pratiğe dökme, SINUMERIK Edge Platformu ve Edge uygulamaları ile yüksek frekanslı veri işleme imkânı sunacak.
Üretim sektörünün dijitalizasyonuna AR-GE desteği
Siemens’in 250 bin Euro tutarındaki yatırımıyla hayata geçen araştırma laboratuvarı, bu konularda çalışmak isteyen tüm araştırmacılara ve firmalara SINUMERIK Edge Platformu ve yüksek devirli ileri üretime olanak tanıyan CNC tezgâhı üzerinde uygulama geliştirme imkânı sağlayacak. Siemens Türkiye, laboratuvarda faaliyet gösterecek araştırmacılara ve firmalara Siemens Kartal Ar-Ge Merkezi’nin de bilgi birikimiyle teknik destek, danışmanlık ve eğitim desteği sağlayacak.
Araştırmacılara ve bu konuda çalışmak isteyen tüm firmalara açık olan Koç Üniversitesi-Siemens IoT EDGE Araştırma Laboratuvarı’nda, Siemens SINUMERIK Edge Platformu üzerinde üretim tezgâhı verileri anlık toplanıp analiz edilebilecek. Buradan elde edilen verilerle, kestirimci bakım, önleyici bakım, görüntüleme gibi dijital uygulamalar geliştirilebilecek. Böylece bir CNC tezgâhındaki üretim sürecinin ileri veri analitiği yöntemleri ile yapay zekâ ve derin öğrenme gibi teknikler yoluyla hızlı, güvenli ve daha az hata payı ile gerçekleşmesine yönelik yeni çözümler için çalışılacak. Bu uygulamalar Siemens’in Endüstriyel Bulut Platformu Mindsphere ile bağlantılı olarak yönetilebilecek.
Laboratuvarın açılış konuşmasını yapan Siemens Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Hüseyin Gelis, “Siemens Türkiye olarak özellikle mühendislik alanında sahip olduğumuz potansiyelin ortaya çıkarılması için eğitim kurumlarının sanayi kuruluşları tarafından desteklenmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu alanda Siemens olarak sorumluluklarımızın farkındayız ve projelerimizi bu doğrultuda şekillendiriyoruz. Gelecek, veriyi kullanabilen, veriden eş zamanlı faydalanabilecek teknolojilerle şekillenecek. Koç Üniversitesi ile hayata geçirdiğimiz araştırma laboratuvarı projesi de bu anlamda önemli bir örnek teşkil ediyor. 164 yıldır olduğu gibi Türkiye’nin gelişimini desteklemeye bundan sonra da devam edeceğiz.” açıklamasında bulundu.
Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran İnan ise yaptığı konuşmada Koç Üniversitesi olarak yenilikçi teknolojileri keşfetmeyi ve endüstrinin iş ihtiyaçlarına yönelik çözümler üretmeyi hedeflediklerinin altını çizdi. “Koç Üniversitesi olarak kurulduğumuz ilk günden bu yana bilimde mükemmeliyet merkezi olma hedefiyle çalışmalar yürütüyoruz.” diye sözlerini sürdüren Prof. Dr. İnan, “Araştırma odaklı üniversitelerin, evrensel bilim ve teknolojiye en büyük katkıyı sağlayan akademik kurumlar olduğunun bilincindeyiz. Bu doğrultuda, farklı disiplinlerin bir araya gelmesi ve sanayi-üniversite iş birliği büyük önem arz ediyor. Biz de yeni araştırma girişimlerimizi endüstride uygulanabilir hale getirmek, araştırmacıları desteklemek ve Türkiye’nin rekabet gücüne katkı sağlayacak gelişimleri tetiklemek amacıyla çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Büyük bir hızla sürdürdüğümüz araştırma-geliştirme projelerimizin yanı sıra, bilgi birikimimizi ülkemizin ekonomisine katkı sağlayacak anlayışla değerlendiriyoruz.” dedi.