2017-2018 eğitim-öğretim dönemi lisans ve lisansüstü eğitimini başarıyla tamamlayan 27’si Anadolu Bursiyeri olmak üzere 1.154 öğrencinin diploma aldığı 24. mezuniyet töreni, 23 Haziran’da Rumelifeneri Kampüsü’nde gerçekleşti.

Koç ailesi, Koç Üniversitesi akademisyenlerinin ve Koç Üniversitesi öğrenci ailelerinin katıldığı törende açılış konuşmasını Koç Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı ve Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç yaptı. Mezuniyeti, “İnsanın hayatında en güzel dönemlerden birinin ardında bıraktığı ve bir o kadar heyecan verici yeni bir safhaya geçtiği dönüm noktası” olarak tanımlayan Ömer M. Koç, mezunlara şöyle seslendi: “Hayatınızın bundan sonraki döneminde siz artık üniversitemizin adeta birer temsilcisi olacaksınız. Büyük önder Atatürk’ün dediği gibi, ‘Hayat mücadeleden ibarettir’; bunu sakın unutmayın. Ancak, bu gerçek sizi gereğinden fazla korkutmasın. Sizler Cumhuriyet’in ilke ve inkılâplarına sadık, demokrasiye inanan, laik, adil, yenilikçi, kendine güveni tam, hür fikirli gençler olarak, memleketimiz ve insanlık için önemli işler yapacak yarının liderlerisiniz.” Ömer M. Koç konuşmasında, gençleri yaptıkları her işte, Atatürk’ün çizdiği çağdaş uygarlık yolunda demokrasiden ödün vermeden ilerleyen, Türkiye’yi çağdaş medeniyetler seviyesine getirmek için var gücüyle çalışan, sorumluluk ve görevlerinin bilincinde yetişmiş insanlar olarak görmeyi beklediklerini söyledi.

Nesiller arası bir randevu

Ömer M. Koç’tan sonra öğrencilere seslenen Rektör Prof. Dr. Umran İnan, 2018’in Koç Üniversitesi’nin kuruluşunun 25. yıldönümü olduğunu hatırlatarak son birkaç yılda üniversitenin gelecek 25 ve hatta 50 yılını belirleyecek atılımlar yaptıklarını söyledi. Üniversite eğitimini nesiller arası bir randevu olarak gördüğünü belirten Prof. Dr. İnan, Koç Üniversitesi’nin ana felsefesinin öğrenciler için en özgür ortamı yaratmak olduğunun altını çizdi. Konuşmasında Türkiye’nin en yüksek devlet fonuyla desteklenen Koç Üniversitesi Translasyonel Tıp Araştırma Merkezi, Semahat ve Dr. Nusret Arsel Bilim ve Teknoloji Binası ile gerçekleşen yeni yapılanmadan da bahsetti. Prof. Dr. İnan, Koç Üniversitesi’nin Türkiye’de bilimsel araştırma ve geliştirme alanlarında Avrupa’dan en çok fon alan üniversite ve TÜBİTAK’tan en çok proje desteği alan birkaç üniversiteden biri olduğunu da vurguladı. Anadolu Bursiyerleri Programı’nın 2017 yılı itibariyle 376 öğrencinin 183 ayrı kurum tarafından desteklendiği bir boyuta ulaştığını, yeni eğitim-öğretim yılında ise 50’den fazla yeni kurumun ve mezun sınıflarının da destekleriyle 120 yeni öğrenciye eğitimde fırsat eşitliği yaratıldığının müjdesini verdi.

Üniversitelerin görevi karanlıkta delikler açmak

Tanınmış bir bilim insanı olmasının yanı sıra dünyanın en seçkin öğretim kurumlarında başarılı bir idarecilik kariyerine sahip olan konuk konuşmacı Prof. Dr. Andrew Hamilton, yeni mezunlara “Üniversiteler, her geçen gün cehaletin, bağnazlığın, adaletsizliğin karanlığında delikler açar. Koç Üniversitesi tam da bunu yapıyor. Her öğrencinin dünya edebiyatına, bilim dallarına ve tarihe dair çok değerli bir temel eğitim almasını sağlıyor,” diye seslendi.

Anadolu Bursiyerleri Programı 2018 yılı mezunları

Aytuğ İlhan, Abdülhamit Parlak, Ali Mert Türker, Cemalettin Kaya, Eylül Tunç, Hasan Burak Doğaroğlu, Hilal Büşra Ceylan, Meltem Macit, Selçuk Dursun Akyol, Zeynep Kutlu, Arda Kaygan, Başak Aydın, Benay Gözkaman, Cemre Edip Yalçın, Çağla Vardar, Dilara Kocakaplan, Emrullah Alparslan Aydın, Gözde Berkil, Gözde Eda Efe, Hasan Basri Çifci, Köksal Kaplan, Nazlı Meryem Alagöz, Osman Pepeoğlu, Sevgi Akkaya, Sümeyye Şahin, Tuba Çelik ve Zeynep Dilruba Güldoğan.