Yapay zeka alanında uzmanlık, donanım ve veri konularında ülkemizdeki eksikliklerin giderecek olan Koç Üniversitesi İş Bankası Yapay Zeka Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin, hem Koç Üniversitesi yerleşkesinde hem de üniversite – iş dünyası etkileşimi açısından İş Kuleleri’nde faaliyet göstermesi öngörülüyor. Merkez, İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali ve Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran İnan’ın da katıldığı bir toplantıyla Şubat 2020’de basına tanıtıldı.
Merkezde öne çıkanlar
Koç Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nin çatısı altında kurulan merkezde; başta bilgisayar, elektrik ve elektronik mühendislerinden oluşan öğretim üyeleri olmak üzere, doktora ve yüksek lisans öğrencileri görev yapacak. Merkez, Koç Üniversitesi öğretim üyeleri ile birlikte sanayi ve akademiye uzman yetiştirecek, aynı zamanda iş dünyasının problemlerini çözmeye yönelik çalışmalar yürütecek. Merkezdeki uzman kadro, veri analizi ve danışmanlık hizmeti verecek; veri bilimi konusunda yüksek lisans, doktora ve doktora sonrası programlarla sanayi ve akademiye yönelik sertifika programları düzenleyecek. Merkez bünyesinde ayrıca üniversite-sanayi işbirliğine katkı sağlanması için Yapay Zeka Sanayi Destek Kurulu oluşturulacak.
Prof. Dr. Umran İnan: “Türkiye’de ilk kez bu ölçekte bir yapay zeka merkezi kuruldu”
Gerçekleştirilen basın toplantısından Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran İnan ve İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali merkez hakkındaki fikirlerini basınla paylaştılar. Türkiye’de “ilk kez bu ölçekte” bir yapay zeka merkezinin hayata geçirildiğini belirten Prof. Dr. Umran İnan, yaptığı konuşmada bilimdeki değişimin hızına dikkat çekti. Neredeyse her gün yeni bir disiplinin doğduğunu, eski disiplinlerin ise beklenmedik işbirlikleriyle yeniden hayat bulduğunu anlatan Prof. Dr. İnan, Atatürk’ün kurduğu, Türkiye’nin en köklü bankalarından İş Bankası ile birlikte yapay zekaya dair bir merkezin hayata geçirilmesinin, Koç Üniversitesi için çok önemli olduğunu belirtti. Araştırmanın bir üniversite için olmazsa olmaz unsur olduğunun altını çizen Prof. Dr. İnan, Koç Üniversitesi’nin, Ar-Ge için verilen dış kaynaklara bakıldığında Türkiye’de en ön sıralarda yer aldığı bilgisini paylaştı ve önümüzdeki dönemde Yapay Zeka Merkezi’nin önemli çalışmalarına tanık olacağımıza ve merkezin ülkemizin geleceğine doğrudan ve dolaylı bir şekilde katkıda bulunacağına inandığını belirtti.
Adnan Bali: “Bilimsel anlamda sıçrama yaşatacak araştırmalara ev sahipliği yapacak bir merkez”
Adnan Bali ise Yapay Zeka Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde yürütülecek olan, ülkeye katma değer yaratacak ve bilimsel anlamda bir sıçrama yaşatacak araştırmaların, başka alanlardaki çalışmaları da tetikleyerek yepyeni kapılar açacağını söyledi. Dijitalleşmenin ve teknolojik yeniliklerin günümüzdeki en önemli karşılığının yapay zeka olmaya başladığına işaret eden Bali, merkezin ülkemizi uluslararası platformlarda çok daha ileri seviyelere taşımasını ve bu alandaki bilimsel literatürde söz sahibi olmamızı sağlamasın temenni ettiğini belirtti.
Toplantıda; İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Aran bankadaki yapay zeka uygulamalarını anlatırken, Koç Üniversitesi İş Bankası Yapay Zeka Uygulama ve Araştırma Merkezi Direktörü Prof. Dr. Deniz Yüret de üniversitedeki çalışmalara dair bilgi aktardı.