Koç Üniversitesi’nin 25. kuruluş yıldönümü, 4 Ekim tarihinde Rumelifeneri Kampüsü’nde öğrenciler, mezunlar, öğretim üyeleri, üniversite çalışanları ve Koç Üniversitesi dostları ile tüm gün boyunca eğlenceli ve duygu dolu etkinliklerle kutlandı.
Kutlamalar öğle saatlerinde Öğrenci Meydanı’nda Uninvited Jazz Band ve Golden Horn Brass Band müzik gruplarının performansları ve çağdaş sirk kumpanyası DOK Sirki’nin keyifli gösterileriyle başladı. Öğrenci kulüplerinin gerçekleştirdikleri atölyeler, photobooth ve yiyecek-içecek stantlarının etrafında keyifli kalabalıklar toplandı.
Akşam saatlerinde Sevgi Gönül Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen törene, Koç Üniversitesi Mütevelli Heyet Onursal Başkanı ve Koç Holding Yönetim Kurulu Şeref Başkanı Rahmi Koç, Koç Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı ve Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç, Vehbi Koç Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Semahat Arsel, Koç Üniversitesi Rektörü Umran İnan, Koç Üniversitesi Mütevelli Heyet Üyeleri, Vehbi Koç Vakfı ve Koç Holding yöneticileri, Koç Üniversitesi öğretim üyeleri, çalışanları, öğrencileri ve mezunları ile birçok Koç Üniversitesi dostu katıldı.
25. yılın ilk dersi Rahmi Koç’tan
Koç Üniversitesi kurucusu merhum Vehbi Koç’un, 4 Ekim 1993 tarihinde verdiği ilk dersin görüntüleriyle başlayan törende, 25. yılın ilk dersini veren Rahmi Koç konuşmasında itibar kavramının öneminden bahsetti. Koç, öğrencilere “Hayat üniversitesine atılacak siz gençler için, gerek profesyonel, gerekse kendi işiniz olsun, genç yaşta itibar kazanmak çok önemli. Siz gençleri şimdiden ikaz etmek istiyorum. İtibar kazanmak kolay değildir, çok çalışmak gerekir. İtibar kelimesinin önemini şimdiden anlayın, içinize sindirin, itibar kazanmak kısa vadede fedakârlık ister ama uzun vadede kârlı çıkarsınız. İtibarlı olmak kolay değil, yapılması gereken çok şey var. İtibarı elde etmek, uzun seneler ister. Ama itibar, bir günde de kaybedilebilir.” şeklinde değerli öğütler verdi.
Mütevelli Heyet Başkanı ve Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç ise konuşmasında, merhum Vehbi Koç’un 25 yıl önce verdiği derste: “Ne kadar çok kaliteli insan yetiştirebilirsek, memlekete o nispette hizmet etmiş olacağız,” sözlerini vurgulayarak: “Bundan sonraki yıllarda da bu sözleri şiar edineceğiz.” dedi. “Başından beri hedefimiz bir mükemmeliyet merkezi yaratmaktı ve bu hedefe ulaşmak için var gücümüzle çalıştık. Mükemmeliyete bu kadar ehemmiyet vermemizin bir sebebi dünya üniversiteleriyle boy ölçüşebilir seviyeye çıkma arzusuyken, diğer sebebi de Mustafa Kemal Atatürk’ün, ‘Ehven-i şer, şerlerin en kötüsüdür’ sözünde dile getirdiği üzere, atalete düşmekten bizi koruyacak hedef olarak kendimize seçtiğimiz değer olmasıdır. Biz artık, meşruiyetini kanıtlamış, ülkemizde en iyiler sınırını çok daha yukarılara taşımış ve dünyanın en iyileriyle rekabete hazır hale gelmiş bir üniversiteyiz. Bundan sonra gerçekleştireceklerimiz, tüm bilim ve eğitim camiası için örnek ve yol gösterici olacak, insanlığa ve dünyaya fevkalade faydalar sağlayacaktır.” şeklinde konuştu.
Koç Üniversitesi Rektörü Umran İnan ise, “25 yıl önce bugün, kurucumuz merhum Vehbi Koç’un verdiği ilk dersin ardından, üniversitemiz bir mükemmeliyet merkezi olma hedefiyle eğitim öğretim hayatına başladı. Büyük gururla bir araya geldiğimiz bu özel günde, 25. senemizi kutluyoruz.” dedi. Dünyadaki en önemli gelişme ve buluşların araştırmaya önem veren üniversitelerin yenilikçi fikirlere kucak açan ortamlarında gerçekleştiğini belirten İnan, Koç Üniversitesi’nin geleceğini belirleyecek, hastane, araştırma merkezleri, laboratuvar gibi yatırımların Türkiye için son derece önemli olduğuna işaret ederek, “Koç Üniversitesi Hastanesi, disiplinler arası araştırma merkezimiz KUTTAM, Semahat ve Dr. Nusret Arsel bilim ve teknoloji binamızdaki yeni laboratuvarlarımız üniversitemizin geleceğini önemli ölçüde belirleyecek, rotamızı çizdiğimiz yolda itici gücümüz olacak. Bu yatırımlar üniversitemizin yetiştirdiği dimağlarla bir araya geldiğinde 10-20 sene dünyayı sarsacak bir buluşun sahibi ya da amansız bir hastalığın çaresini bulan isimler büyük titizlikle seçilmiş öğretim üyelerimiz, öğrencilerimiz ve mezunlarımız arasında olabilir. Kurucumuz Vehbi Koç’un bize miras bıraktığı görev bilinciyle var gücümüzle çalışıyoruz. Daha birçok önemli başarıya imza atacağımız, samimiyetle gururlanıp, birbirimize güzel ve faydalı bilgiler aktarabileceğimiz nice yılları hep birlikte kutlayacağız.” şeklinde konuşmasına devam etti.
Koç Meydanı’nda ışık gösterisi
Konuşmaların ardından Koç Üniversitesi Kurucusu merhum Vehbi Koç’un 4 Ekim 1993 tarihinde Koç Üniversitesi İstinye Kampüsü’nün açılışında verdiği “ilk ders”in filmi izlendi. Törenin sonunda Koç Üniversitesi öğrencisi Almina Karya Odabaşı “point cloud” tekniği ile hazırlanan filmin eşliğinde etkileyici bir dans performansı sergiledi. Daha sonra konuklar Koç Üniversitesi öğrencilerinin yarattığı ışık koridorundan geçerek İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Avlusu’nda Vehbi Koç Heykeli’nin etrafındaki görsel ve işitsel performansı izlediler. Bu etkileyici performansı takiben herkes Koç Meydanı’nda toplandı. Tüm kampüsün karanlığa bürünmesinin ardından Kule, Suna Kıraç Kütüphanesi ve Bilim Kapısı’nda üniversitenin kuruluşundan beri gösterdiği gelişimini betimleyen büyülü bir ışık gösterisi gerçekleştirildi.
Gecenin ilerleyen saatlerinde Öğrenci Meydanı’nda Koç Üniversitesi Sosyal Aktiviteler Kulübü’nün organize ettiği parti başladı. Yüzyüzeyken Konuşuruz ve Hey Douglas müzik gruplarının sahne aldığı parti ile tüm gün süren şenlik son buldu.