Anadolu Bursiyerleri Programı’nın bağışçılarından Türkün Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Erol Türkün, eğitimde fırsat eşitliği sağlamanın, geleceğin liderlerini yetiştirmenin ve toplumsal faydaya katkıda bulunmanın önemine inanan bir firma olarak, aynı hedef doğrultusunda Anadolu Bursiyerleri Programı’na destek verdikleri için çok mutlu olduklarını ve programın destekçileriyle daha güçlü bir geleceğin inşasına katkıda bulunduklarını belirtiyor.

Bize Türkün Holding’in hikayesinden ve faaliyetlerinden bahsedebilir misiniz?

1929’dan beri faaliyetlerini sürdüren Türkün Holding, Türkiye’nin en köklü tekstil imalatı ve ihracatı yapan aile şirketlerinden oluşan bir grup şirketidir. aile şirketlerinden biri olan Türkün Holding’in faaliyetleri, 1932 yılında Ali Vehbi Türkün tarafından başlatıldı. 1947 yılında şirketi ikinci kuşak devraldı. 1976 yılında Almanya’daki tekstil mühendisliği eğitimini tamamlayan Erol Türkün, babası Saadettin Türkün’ün desteğiyle Erol Türkün Tekstil Şirketi’ni kurdu. Şirket, 1983’te Bursa Organize Sanayi Bölgesi’ne taşındı. Erol Türkün 1989 yılında Vanelli Dış Ticaret Şirketi’ni kurdu ve ihracat yapmaya başladı. 1991’de Türkün Tekstil, 1993’te ise Mega Tekstil faaliyete başladı.

1997 yılında, Erol Türkün’ün eşi Tülin Türkün’ün vizyonuyla hazırlanan ve kurulan Vanelli Konfeksiyon Şirketi aracılığıyla ev tekstil üretimi de yapan firma, perakende mağaza zinciri Deco Center’in ilk mağazasını açtı. Ev tekstil ürünleri ve ev dekorasyon ürünleri satılan mağaza kısa sürede zincir haline geldi. 2013’te de Deco Center’in internet üzerinden satış sayfası açıldı. Şirket; yastık, masa örtüsü, yastık kılıfı, yatak örtüsü, perde, polyester iplik ve tül perdelik kumaş, kumaş boyama, apre, optik boya, fular boya, her türlü baskı, kaplama, kesme, sanfor, şardon ve döşemelik kumaş gibi ürünlerin üretim faaliyetlerini sürdürüyor.

Üniversite-endüstri iş birliklerinin önemi hakkında görüşlerinizi alabilir miyiz?

Günümüz dünyasında ülkelerin gelişmişliklerinin temelini, akademide üretilen bilginin teknolojiye ve üretime dönüştürülerek ekonomiye aktarılması oluşturuyor. Bu bağlamda bilim, teknoloji, AR-GE ve yeniliğe kaynak ayıran ülkeler, sosyal ve ekonomik refah sağlama açısından diğer ülkelere göre daha ileri seviyelere ulaşıyor. Günümüzde yaşanan küresel rekabet ise işletmeleri yeni bilgiler ışığında yenilikçi ürün ve üretim yöntemlerine geçmeye zorluyor. Değişime ayak uyduramayanlar, gelişim katedemiyor. Bu noktada bilginin kaynağı üniversiteler ile yenilikçi ürünleri üreten sanayinin bir araya gelmeleri büyük önem taşıyor. Son yıllarda özellikle sanayide belli bir yetkinliğe ulaşmış ülkeler, bu iş birliğini güçlendirmek için önemli çaba harcıyor. Biz de ülkesini seven bir firma olarak ülkemize hizmet etmekten büyük mutluluk duyuyoruz. Birlik ve beraberlik içerisinde nesillerin harmanlanarak güzel işlere imza atacağına inanıyorum.

Anadolu Bursiyerleri Programı’nın etkisini ve bu misyona ortaklık ettiğiniz süreci nasıl değerlendirirsiniz?

Eğitimde fırsat eşitliği sağlama, geleceğin liderlerini yetiştirme ve toplumsal faydaya katkıda bulunma misyonunu benimseyen bir firma olarak, Anadolu Bursiyerleri Programı’yla aynı hedef doğrultusunda ilerlediğimiz için çok mutluyuz. Bu program sayesinde, başarılı fakat maddi imkânsızlıklar nedeniyle kaliteli eğitim alma şansı bulamayan öğrencilere destek olarak, onların hem akademik hem de kişisel gelişimlerine katkıda bulunuyoruz. Bu iş birliğiyle topluma daha faydalı bireyler kazandırma ve eğitimde fırsat eşitliği sağlama hedeflerimizi gerçekleştirme yolunda önemli bir adım atıyoruz. Ülkemize ışık olacak çocuklarımızın azimle çalışarak, yapılan güzel işlere her gün bir yenisini daha ekleyeceğini, gelişen topluma katkı sağlayacağını bilmek ve bu emeğe sahip çıkan Anadolu Bursiyerleri Programı’nın doğru bir amaca hizmet ederek öğrencilere destek olması heyecan verici.

Ekonomi ve Hukuk bölümlerinde eğitim gören biri kız biri erkek olmak üzere iki Anadolu Bursiyerimizi destekliyorsunuz. Bu öğrencileri destekleme kararını almanızı sağlayan en önemli etken neydi?

Özellikle yaşadığımız toplumda kız çocuklarımızın okuması ve bilim, teknoloji, sanat, AR-GE ve üretim gibi çok çeşitli meslek gruplarında yer alması çok kıymetli. Bu öğrencileri destekleme kararımızda en önemli etken, onların akademik başarıları ve topluma katkı sağlama potansiyelleriydi. Programın, bizim gibi eğitimde fırsat eşitliği ve toplumsal fayda misyonunu benimseyen firmaların hedefleriyle örtüşmesi vereceğimiz destek için belirleyici rol oynadı. Birçok çocuğumuzun çeşitli imkânsızlıklar sebebiyle okuyamaması, hayal ettikleri yerlerde olamaması oldukça üzücü ve ciddi bir kültür kaybıdır. Her bir bireyin elinde taşıdığı bayrağı, zamanı geldiğinde bir sonraki nesile devretmesi önemli bir görevdir. Ancak bunun için devir teslim yapılacak yeni nesile her anlamda destek olmak da çok önemlidir.

Anadolu Bursiyerleri Programı’na destek vererek sizinle aynı yolda yürüyen ve bağışçımız olan kurumlara bir mesaj iletmek ister misiniz?

Eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak ve geleceğin liderlerini yetiştirmek amacıyla çıktığımız bu yolda, sizlerle birlikte olmaktan büyük gurur ve mutluluk duyuyoruz. Birlikte daha güçlü bir gelecek inşa ediyoruz. Bu değerli misyonu hep birlikte sürdürebilir, daha fazla gencin hayatına dokunarak ülkemizin ve dünyanın daha aydınlık bir geleceğe sahip olmasına katkıda bulunabiliriz.