Bu yıl Elektrik ve Elektronik Mühendisliği bölümünden başarıyla mezun olan Ahmet Can Solak, Anadolu Bursiyerleri Programı sayesinde açılan kapıları, yaşanan heyecanları ve önüne serilen fırsatları anlatıyor ve her şeyin özünde çok çalışmak olduğunu söylüyor.

Ahmet Can, bu yıl Anadolu Bursiyerleri Programı’ndan mezun oldun. Kendini bağışçılarımıza tanıtır mısın?

Ben 2014 yılında Anadolu Bursiyerleri Programı dahilinde Koç Üniversitesi’nde Elektrik ve Elektronik Mühendisliği bölümünde üniversite eğitimime başladım. Öncesinde lise eğitimimi Aydın Fen Lisesi’nde tamamladım. Çocukluk yıllarımdan bu yana müziğe ve matematiğe derin bir ilgiyle yaklaştım. Dokuz yaşımdan beri büyük bir heyecanla gitar çalıyorum. Kendime ayırdığım vaktin bir kısmında çizgi teorisi temelli hesaplamalı optimizasyon üzerine çalışıyorum. Ümidim yakın bir gelecekte yapay zeka uygulamaları başta olmak üzere her çeşit yazılımın performansına devrimsel bir ilerleme getirmek.

Anadolu Bursiyerleri Programı’nı nasıl duydun ve neler düşündün?

Anadolu Bursiyerleri Programı’ndan lisedeki rehber öğretmenim aracılığıyla haberim oldu; ona teşekkürü borç biliyorum. Kendisi programa başvurmam için bana çok destek oldu. Anadolu Bursiyerleri Programı’nın detaylarını incelemeye başladığım an beni çok heyecanlandırdı. Programa kabul edilsem de edilmesem de ne mutlu ülkeme demiştim. Böyle güzel yürekli bir hareketi görmek beni sevindirmişti.

Ailen İstanbul’da Koç Üniversitesi’nde okumanı desteklemiş miydi?

Harika bir ailede dünyaya geldim; benim için daima en iyisini istediler ve ellerinden geleni yaptılar. Koç Üniversitesi’nde okumamı da sonuna kadar desteklediler. Sınavlar sonucunda oldukça iyi bir sıralamam olmasına rağmen Koç Üniversitesi’nde istediğim bölüme tam burslu girmeye hak kazanamamıştım. Anadolu Bursiyerleri Programı’na kabulüm sayesinde Koç Üniversitesi’ne yerleştirildiğimde onlar da en az benim kadar sevindiler.

Koç Üniversitesi’nde okumasaydın hayatın nasıl olurdu?

Farklı bir şehirde, farklı bir üniversitede aynı bölümü (ODTÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği) okuyacaktım. Aynı azimle çalıştığım fakat Anadolu Bursiyerleri Programı’nın sağladığı fırsatlar ve bağlantıların olmadığı bir hayatım olurdu.

Peki şimdi? Okuduktan sonra neler değişti hayatında?

Teknik açıdan alanımda derinlemesine yetkinlikler edindim. Bunun yanı sıra Koç Üniversitesi’nde çok güzel insanlar tanıma fırsatı buldum. Burs programımızı koordine eden, bize her durumda yardımcı olan güzel insanlar sayesinde yardımlaşmanın anlamını kavradım. Pek değerli hocalarımdan aldığım dersler sayesinde alanım dışında psikolojiye, etiğe ve sinemaya duyduğum ilgiyi keşfettim. Arkadaşlarımla saatlerce süren fikir alışverişlerimiz sayesinde saygıyla sevgiyle birlikte yaşayabilmenin değerini öğrendim.

Harika bir iş teklifi aldın… Biraz bahseder misin?

Teşekkür ederim. Geçtiğimiz dört ay boyunca dünyanın çeşitli yerlerinde, çeşitli sektörlerden şirketlerle mülakatlara girip çıkıyordum; bu sürecin böyle güzel sonlanması beni ve çevremdekileri çok sevindirdi. San Francisco’da bulunan UCSF, UC Berkeley ve Stanford Üniversitelerinin partneri olan öncü bir medikal araştırma şirketinde araştırmacı yazılım mühendisi olarak çalışmak üzere tam zamanlı bir pozisyon teklifi aldım. Lisans eğitimimin hemen sonrasında bu pozisyona uygun görülmekten dolayı gururluyum.

Bundan sonrası için hayallerin neler?

Eğitim, benim ve ailemin hayatını değiştirdi. Bu konuda gelecek nesiller için benim de yapabileceklerim olduğuna inanıyorum; eğitim üzerine gönüllülük konusunda oldukça motiveyim. Eğitimin yanı sıra basın ve internet özgürlüğü konularında ülkeme ve dünyaya katkı sağlamak istiyorum. Bir de dünya üzerinde görmek istediğim, gitar çalmak istediğim birçok yer var. Bunları gerçekleştirmek üzere çabalamaya devam edeceğim.

İleride Anadolu Bursiyerleri Programı’na sen de destek olmak ister misin?

Kesinlikle evet. Bir mezun öğrencisi olarak hem ülkemize hem dünyaya örnek teşkil eden bir programı desteklemek isterim. Buna istinaden hem halihazırdaki öğrencilere hem gelecek öğrencilere yardımcı olabilmeyi umuyorum.

Son olarak, Anadolu Bursiyerleri Programı ile ilgili neler söylemek istersin?

İyi ki var demek isterim. Bugün hayalini kurduğum günleri yaşamama sebep oldu. Bu değerli projede emeği geçen herkese sonsuz teşekkür ederim. Gözünüz arkada kalmasın; her gün daha ileriye gitmek ve insanlığı ileriye götürmek için çalışacağım.