Koç Üniversitesi bu yıl 25. kuruluş yıldönümünü kutluyor. Vehbi Koç’un ilk dersi verdiği 1993 yılından bu yana geçen zamanda 13.000’in üzerinde Koç Üniversitesi mezunu dünyanın, insanlığın ve ülkemizin gelişimine katkıda bulunmak üzere hayata atıldı. Üniversitenin tüm birimlerinin çalışmalarıyla düzenlenen 25 anlamlı etkinlik, Koç Üniversitesi’nin dünya çapında bir araştırma üniversitesi haline bu kadar kısa bir sürede gelişini kutlar nitelikte…

Koç Üniversitesi’nin hikayesi, Türkiye’nin ekonomik tarihinde öncü bir rol üstlenen Vehbi Koç’un eğitim, sağlık ve kültür alanlarında faaliyet göstermek üzere 1969 yılında Vehbi Koç Vakfı’nı kurmasıyla başladı. Vakıf çalışmaları hız kazanırken zihninde bir üniversite hayata geçirme fikri filizlenen Vehbi Koç, fikirlerine önem verdiği insanlarla görüşüp bilgi alışverişi yaparak uluslararası nitelikte örnek bir üniversite kurmak üzere harekete geçti. Üstün yetenekli gençler ile seçkin bir akademik kadroyu bir araya getiren, ülkesine ve topluma faydalı, donanımlı mezunlar veren bir “Mükemmeliyet Merkezi” oluşturma hedefiyle Koç Üniversitesi 1993 yılında kuruldu…

Çeyrek asrı kutlamak

Koç Üniversitesi’nin 25. kuruluş yıldönümünü kutladığı 2018 yılı, tüm üniversite paydaşlarını kucaklayan birçok farklı etkinlikle renkli ve hareketli bir yıl olarak üniversite tarihine damgasını vuruyor. Tüm seneye yayılan etkinlikler serisi, üniversitenin doğum günü olarak kabul edilen, Vehbi Koç’un 1993’te üniversitenin ilk dersini verdiği 4 Ekim tarihine kadar devam edecek.

Etkinliklerin yanı sıra, kampüslerde de 25. kuruluş yıldönümünün etkisi hissediliyor: 25. yılın iletişimini yapmak hedefiyle, altı adet görsel tasarlandı. Üniversitenin bilim ve araştırmaya verdiği önemi ve değeri yansıtan tasarımlar, üniversite kampüslerinin duvarlarında sergileniyor. Hazırlanan 25. yıl filmi ile Koç Üniversitesi’nin başarılarından bir kesit paylaşılırken,  25. yıla özel tasarlanan websitesi ile sanal ortamda ziyaretçiler üniversite tarihinde bir yolculuğa çıkarılıyor.

25. Yıl Kutlama Etkinlikleri

Zaman Kapsülü / 10 Eylül 2017: Üniversitenin 25. yılına özel olarak tüm mezunları kucaklayan “Zaman Kapsülü” isimli bir gelenek başlatıldı. Mezunlar, ilk kez 2017 yılında Koç Üniversitesi’ndeki güzel zamanlarını simgeleyen objeleri zaman kapsüllerine yerleştirerek kampüs hatıralarını ölümsüzleştirdiler. Gelecek yıllarda her mezun sınıfının Homecoming gününde kendi zaman kapsülünü kampüse miras bırakmasıyla bu gelenek devam edecek.

Fen Fakültesi Kolokyum Serisi / Kasım 2017 – Mayıs 2018: Fen Fakültesi’nin kurulduğu ilk günlerde hayata geçirdiği Fen Fakültesi Seminerleri, 25. yıl kutlamaları kapsamında daha geniş bir kitleye hitap etmek üzere Fen Fakültesi Kolokyumları olarak düzenlenmeye başlandı. Kolokyumların hedefi, popüler konuları ve alanında uzman konuklarıyla farklı disiplinlerden katılımcıların ilgisini çekerek disiplinlerarası sinerjiyi güçlendirmek ve entelektüel merakı uyarmak.

Koç Üniversitesi Rahmi M. Koç Bilim Madalyası / 22 Kasım 2017: 2016 yılında bilimin gelişmesini teşvik etmek amacıyla Türkiye’nin yetiştirdiği, yurt içinde veya dışında evrensel bilgi birikimine katkıda bulunmuş, henüz 50 yaşını tamamlamamış öncü bilim insanlarını ödüllendirmek üzere hayata geçirilen Koç Üniversitesi Rahmi M. Koç Bilim Madalyası’na, uluslararası alanda ekonomiye yaptığı katkılar nedeniyle Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) İktisat Profesörü Prof. Dr. Daron Acemoğlu layık görüldü.

Prof. Dr. Daron Acemoğlu Semineri: “Robotlar ve İşler: ABD İşgücü Piyasasından Kanıtlar” / 22 Kasım 2017: Dünyanın en etkili ekonomistlerinden, Koç Üniversitesi Rahmi M. Koç Bilim Madalyası sahibi Prof. Dr. Daron Acemoğlu, 25. yıl kutlama etkinlikleri kapsamında Sevgi Gönül Kültür Merkezi’nde “Robotlar ve İşler: ABD İşgücü Piyasasından Kanıtlar” başlıklı bir seminer verdi.

25 As a Pattern / Aralık 2017 – Ekim 2018: Medya ve Görsel Sanatlar Bölümü’nde MAVA 327 Tipografi dersi öğrencilerinin Koç Üniversitesi’nin 25. yılına ithafen 25 rakamını kullandıkları tasarımlar Rumelifeneri Kampüsü’nün her köşesinde bir kutlama coşkusu yarattı.

‘Cumhuriyet’i O’nu, O Cumhuriyet’ini Büyüttü’ Sergisi / 8 Mart 2018: Koç Üniversitesi ve Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (VEKAM) tarafından düzenlenen sergi, Koç Üniversitesi’nin kurucusu Vehbi Koç’un başarı öyküsünü yeni nesillere aktarıyor.

Prof. Dr. Yavuz Alangoya´yı Anma Konferansı / 12 Mart 2018: Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Koç Üniversitesi Mütevelli Heyeti Eski Üyesi Prof. Dr. Yavuz Alangoya´yı (1938-2016) anma etkinlikleri kapsamında “Farklı Hukuk Disiplinlerinin Gözüyle Usul Hukuku: Yargılamanın Amacı ve Etkisi” konulu bir konferans düzenledi.

ANAMED ve VEKAM 25. Yıl Semineri / 20 & 22 Mart 2018: 25. yıl etkinlikleri kapsamında ANAMED ve VEKAM tarafından düzenlenen, Oxford Üniversitesi’nden Dr. Neil Brodie’nin verdiği “Heritage on the Move: The Trafficking of Iraqi and Syrian Cultural Objects” konulu konferans, 20 Mart akşamı ANAMED’de, 22 Mart günü ise VEKAM ev sahipliğinde Ankara’da gerçekleştirildi.

Sürdürülebilir Kalkınma Konferansı / 26 Mart 2018: Koç Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin İşletme Enstitüsü işbirliği ve Kurumsal Yönetim Forumu desteğiyle gerçekleştirdiği “Sürdürülebilir Kalkınma Konferansı” sürdürülebilirlik alanında başarılı çalışmalar yapan Koç Üniversitesi mezunlarını bir araya getirdi. Tüm gün süren programın açılış konuşmasını Koç Üniversitesi Ekonomi mezunu, Chicago Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ufuk Akçiğit yaptı. Koç Üniversitesi mezunlarının sürdürülebilirlik projelerini paylaştığı konferansa iş dünyasından önemli isimler, STK temsilcileri, akademisyenler ve Koç Üniversitesi öğrencileri izleyici olarak katıldı.

Koç Üniversitesi 25. Yıl Futbol Turnuvası / 17-26 Nisan 2018: Koç Üniversitesi öğrencileri, öğretim görevlileri, çalışanları ve mezunları, Koç Üniversitesi 25. Yıl Futbol Turnuvası’nda bir araya geldi. 28 takım iki hafta boyunca Öğrenci Meydanı’nda mücadele etti. Turnuva Bros ve Haddini Bilbao FC arasında oynanan final maçının sonunda şampiyon Turnuva Bros oldu. İzleyicilerin tezahüratlarıyla destek verdiği etkinlik, üniversitedeki 25. yıl coşkusuna keyif katan bir ortam oluşturdu.

Koç Üniversitesi 25. Yıl Türk Sanat Müziği ve Türk Halk Müziği Konserleri / 24-25 Nisan 2018: Sevgi Gönül Kültür Merkezi, Koç Üniversitesi Türk Sanat Müziği ve Türk Halk Müziği korolarının üniversitenin 25. yılı şerefine verdikleri konserlere ev sahipliği yaptı.

 ‘Aklın Çocuk Hali: İlk Yıllardan Öğrendiklerimiz’ Paneli / 3 Mayıs 2018: Koç Üniversitesi 25. yıl etkinliklerinden biri de moderatörlüğünü Prof. Dr. Yankı Yazgan’ın yaptığı, İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi tarafından düzenlenen “Aklın Çocuk Hali: İlk Yıllardan Öğrendiklerimiz” başlıklı paneldi.

‘Akıllı Gelecek’ Konuşma ve Panelleri / 4 Mayıs 2018: Mühendislik Fakültesi tarafından düzenlenen Akıllı Gelecek konuşma ve panellerinde, bulut bilişimin geleceği, insan-robot etkileşimi, yapay zeka, yapay duygusal zekanın yükselişi ve yaşam bilimlerinde dijital çağ konuları ele alındı.

Hemşirelik Haftası Sempozyumu / 14-15 Mayıs 2018: Hemşirelik Haftası, 25. kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen bir sempozyumla kutlandı. Koç Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi, Semahat Arsel Hemşirelik Eğitim ve Araştırma Merkezi (SANERC) ve Vehbi Koç Vakfı Sağlık Kuruluşları tarafından düzenlenen Hemşirelik Haftası Sempozyumu’nda, hemşireliğin sağlık hizmetlerine ulaşımda eşitliğe olan katkısı ele alındı.

Kerem Görsev & KU Orkestra 25. Yıl Konseri / 15 Mayıs 2018: 25. yıl kutlamaları kapsamında Koç Üniversitesi Orkestrası, dünyaca ünlü caz piyanisti Kerem Görsev ile aynı sahneyi paylaştı. Koç Üniversitesi Öğrenci Dekanlığı ve Sevgi Gönül Kültür Merkezi tarafından düzenlenen konserde Kerem Görsev ve KU Orkestra’nın yaylı, nefesli, tuşlu ve vokal kadrosu müzikseverlerle buluştu.

Bilim Şenliği / 17 Mayıs 2018: Koç Üniversitesi 25. yıl kutlamaları kapsamında Fen ve Mühendislik Fakülteleri, İletişim Ofisi’nin katkılarıyla, 17 Mayıs’ta Koç Üniversitesi 1. Bilim Şenliği’ne ev sahipliği yaptı. Tüm gün süren şenlikte, çeşitli bilim gösterileri ve ziyaretçilere uygulamalı alıştırma imkanı veren deneyler, gösteriler ve laboratuvar turları yer aldı. Gönüllü öğrenciler ve öğrenci kulüpleri de şenliğe katıldı. İstanbul ve Türkiye’nin çeşitli illerindeki liseler, Koç Üniversitesi Rumelifeneri Kampüsü’nü ziyaret ederek şenliğe dahil olma şansı yakaladı.

Kalp ve Damar Cerrahisinde Biyoçözünür Malzeme ve Kök Hücre Teknolojileri Sempozyumu / 8 Mayıs 2018: Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi, Mühendislik Fakültesi ve Translasyonel Tıp Araştırma Merkezi (KUTTAM) işbirliğiyle Kalp ve Damar Cerrahisinde Biyoçözünür Malzeme ve Kök Hücre Teknolojileri Sempozyumu düzenlendi. Koç Üniversitesi’nin 25. yılı kapsamında gerçekleştirilen sempozyuma Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanı (TÜSEB) Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur, Cenevre Üniversitesi ve Southern California Üniversitesi’nden alanında uzman konuşmacılar katıldı.

 

Gelecek Etkinlikler

“Hatırlıyorum” Projesi: Koç Üniversitesi’nin kuruluşuna ve önemli anlarına tanıklık etmiş öğretim üyeleri ve çalışanların hatıralarını 25 kısa film ile yeni nesillere anlatacaklar.

İstinye Kampüs Buluşması: Öğrenciler, öğretim üyeleri, çalışanlar ve mezunlar Koç Üniversitesi’nin doğduğu İstinye Kampüsü’nde bir araya gelecekler.

Klasik Müzik Konseri: Rumelifeneri Kampüsü’nde düzenlenecek klasik müzik konseri 25. yıl kutlamalarına renk katacak.

Müzik Kulübü 25. Yıl Gösterisi: Üniversitenin 25. yaşını kutlamak üzere Müzikal Kulübü özel bir gösteri sahneleyecek.

Kule Dergisi 25. Yıl Özel Sayısı: 2002 yılında yayın hayatına başlayan ve misyonunu 2014 yılında tamamlayan Koç Üniversitesi kurumsal dergisi Kule’nin 25. yıl özel sayısı üniversitenin tarihine ışık tutacak.

Koç Üniversitesi 25. Yıldönümü Kutlaması: Üniversitenin kurucusu Vehbi Koç’un ilk dersi verdiği ve üniversitenin kuruluş tarihi olarak kabul edilen 4 Ekim, 25. yılın şerefine görkemli kutlamalara sahne olacak.

25. Yıl Kitabı:  25. kuruluş yıldönümünü kutlamak üzere hazırlanan 25. Yıl Kitabı, Koç Üniversitesi’nin değerlerinin temelindeki merak, tutku, değişim, bağlantı ve miras olgularını inceliyor.